Ден на астрономията

Ден на астрономията
Пролетният ден на астрономията се отбелязва всяка година на различна дата, защото идеята е да бъде винаги в събота вечер, в края на април или началото на май, възможно най-близо до фаза първа четвърт на луната, за да не пречи прекалено много отразената лунна светлина. При пълнолуние, например, по-слаби обекти много по-трудно се наблюдават, обясни пред Радио София доц. Евгени Овчаров, ръководител на Катедрата по астрономия на Софийския университет.

През 2017 г. датата е 29 април.

По случай празника градината на Астрономическата обсерватория в парк "Борисова градина" е почистена и сега не е скрита зад храстите. Борисовата градина е едно от най-хубавите места за разходка в София, затова възползвайте се от тази възможност да съчетаете разходка и разказ за звездите.

astronomia borisovata

Любителите на астрономията ще могат в събота между 18.00 и 22.00 часа в Астрономическата обсерватория в парк "Борисова градина" да присъстват на  няколко лекции от студенти от магистърската програма "Астрономия и популяризация на астрономията", а при ясно небе на посетителите ще бъдат предложени наблюдения на небесни тела. Дори утре времето да не позволява да се извършат чисти наблюдения, в същата обсерватория на 4 май ще се проведе традиционният Кръжок по астрономия с програма, подобна на празничната.

Доц. Овчаров разказа и за един различен форум, организиран от доц. Петко Недялков от Катедрата по астрономия. Форумът, наречен "Грация и гравитация", събира учен - астроном или физик, музикант или поет или писател и се получава много любопитна комбинация между наука и изкуство.

В планетариума в град Смолян също ще има представяне на постиженията на астрономията, поднесени на популярен език.

Астрономите от Роженската обсерватория също посрещат гости за празника.  Тук се намира най-големият телескоп на Балканския полуостров.

„Интересът към астрономията обикновено се поражда в ранна детска възраст, когато човек погледне към небето и му стане интересно какво е това, което свети по небосвода." - коментира астрономът Григор Николов пред Би Ти  Ви.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.