Съединение на планетите

Съединение на планетите
На 13 ноември от около 6:15 часа до развиделяване, над източния хоризонт ще се наблюдават двете най-ярки планети Юпитер и Венера във видима близост. Това астрономите наричат „съединение на планетите“. Това е т.нар. зодиакална светлина, която се наблюдава в посока изток, заяви за „Фокус“ физикът в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) Пенчо Маркишки.

Това е видимо сближаване, което обаче е голяма атракция на небето, тъй като това са ярки обекти и хората, които са под открито небе рано сутрин могат ги видят с невъоръжено око, ниско над източния хоризонт“, коментира Маркишки.

По думите му това явление обаче често поражда съобщения за наблюдавано НЛО в небето, тъй като масово хората, не познаващи планетите, когато видят тази картина, въображението им заработва и в тяхното съзнание се образуват какви ли не невероятни неща.

venus and jupiter

„Били сме свидетели на такива разкази – за НЛО, за неидентифицирани летящи обекти, за някакви други аномалии в небето. Всъщност става дума за тези две планети, които се наблюдават във видима близост“, каза още Пенчо Маркишки.

photo: nasa.gov photo: nasa.gov

photo: https://jeffreylhunt.wordpress.com

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.