Фестивал на потопа - Катаклизмос

Фестивал на потопа - Катаклизмос
 

Катаклизмос (на гръцки κατακλυσμός) е празник на водата в Кипър. Датата е подвижна Света Троица или денят на Свети дух, който е много уважаван празник. Това е традиционен за Кипър православен фестивал, но началото му е още в древността. Празникът се свързва с библейската легенда за потопа и с подобен мит на древните гърци, както и с честванията през античността на боговете Афродита, родена на острова от морската пяна, и Адонис.

afrodita

Картината на Сандро Ботичели, създадена около 1485-87. Показва богинята Венера (или Афродита в Гръцката митология) как излиза от водата. Картината днес се съхранява в галерия във Флоренция.


Денят на Свети Дух е официален неработен ден в Кипър и се чества масово на брега на Средиземно море с “потоп” от фестивално настроение, което завладя крайбрежните градове още от петък вечерта. А вечерите са осветени от огньове край брега.

На Фестивала на потопа се почита водата, затова денят започва с празнични богослужения и освещаване на водата в морето. Най-разпространената традиция на Катаклизмос е хората да се поливат и пръскат един друг с вода като символ на пречистването на тялото и душата.

катаклизмос 1

Многобройни спортни прояви, състезания по водни спортове, плажен волейбол, плуване, ветроходни регати, делтапланеристи привличат участници и зрители на фестивала. Програмата му е изпълнена с концерти на известни гръцки и кипърски изпълнители, фолклорни представления на местни танцови състави, много кипърска и гръцка музика, събори и панаири с традиционни кипърски деликатеси, храни и напитки, включително и рибен фестивал, както и произведения на кипърските занаяти. Неизменна част от деня са конкурсите за чатиста - самобитна кипърска народна поетично-песенна надпревара.

През 2015 г. ЮНЕСКО обяви за част от световното културно наследство Катаклизмос, провеждан в град Ларнака, наследник на древния град Китион, чийто основател според легендите е един от внуците на Ной.

Това е най-богатият и разнообразен Фестивал на потопа в Кипър, който през 2016 г.се организира за 101-ви път и ще продължи до неделя.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.