Надя Тодорова

Надя Тодорова

На 21.06.2016 г. на 90 години почина голямата българска актриса Надя Тодорова. Голямата актриса на малките роли, както е известна Тодорова, е напуснала земния път след продължително боледуване в болница в Прага. През последните години тя живееше при дъщеря си Антоанета Теменугова в Чехия.

Надя Тодорова е родена на 1 ноември 1925 г. в Асеновград.  На сцената е от 1946 г. първоначално в театрите в Смолян, Габрово, Сливен и Пазарджик.

Дебюта си пред камерата прави през 1974 г. с филма "Трудна любов". След това участва в над 30 филма, между които са "Дами канят", "Двойникът", "Опасен чар", "Адио, Рио", "Записки по българските въстания", "Снаха", "Господин за един ден", "Куче в чекмедже" и др.

Любопитно е, че Надя Тодорова никога не е играла в главна роля, но образите ѝ са сред най-разпознаваемите.

 

Стефан Данаилов и Надя Тодорова в учебната лада от филма "Дами канят" Стефан Данаилов и Надя Тодорова в учебната лада от филма "Дами канят"

„Сериозно, Екиме, да вземем да забегнем с тебе някъде, да изоставим тоя прованс. Не случих с моите бракове, не случих - първият се оказа пияница, вторият ме обърка професионално. Ми аз имам златна професия, фризьорка. Заради него напуснах. Искал да става белетрист, пък е алергичен - не ми дава да използвам никакви гримове, целият се изприщва” – в "Дами канят"...

„Ами да ги сложим роднина - милиционер, роднина - милиционер...” – в "Опасен чар"...

"Пуснаха чушки, до обяд щяха да свършат..." – при влизане със закъснение на научния съвет в "Двойникът"...

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.