6 думи за любовта на древните гърци

6 думи за любовта на древните гърци
Древните гърци биха били изненадани  от използването ни на простото, но понякога трудно за изричане „Обичам те!“ към специалния човек, и подписването на имейл с подобното му „с обич“. И не, не биха били изненадани толкова от имейла, колкото от това, че използваме една и съща дума, когато говорим за любов. Защото на древните гърци са били известни шест различни типа любов. Кои са те и защо познанието им може да промени живота ни?

Ерос – сексуалната страст


Първият вид любов носи името на гръцкия Бог и изразява идеята за сексуална страст и желание. Но гърците не мислили за ероса като за нещо позитивно. Всъщност ерос бил опасен, пламенен и ирационален. Любов, която може да вземе контрол над теб и да те обладае. Ерос плашел гърците, но дали днес ние целенасочено не се стремим именно към него и към лудостта на влюбването?

Ерос в древногръцката митология е бог на любовта, страстта и секса и затова често e свързван с Афродита. Той също е честван и като божество на плодородието.

looking at each other

Филиa – истинското приятелство


Вторият вид любов е дълбокото приятелство или филиa, която гърците ценели много повече от ерос. Филиa се появява между братята, били се рамо до рамо в битка. Тя е демонстрирането на лоялност към приятелите и готовността за саможертва. Във времето, в което имаме стотици приятели във Facebook, към колко от тях изпитваме този тип любов?

Лудус – игривата любов


Игривата любов, която се ражда с флиртуването и първите моменти във връзката. Но лудус може да бъде наречено и състоянието ни на щастие, когато сме навън, танцувайки цяла нощ с непознати. Малко от лудус е може би точно това, което ни е нужно, за да освежим любовния си живот.

Агапе – безкористната любов


Агапе е безкористната любов. Тя е любовта, която давате на всички хора, независимо дали са ваши близки или далечни непознати. Агапе е любовта-дар, най-висшата форма. И като че ли най-липсващата по света днес. Нивата ни на съчувствие към околните рязко спадат през последните години и агапе е застрашен вид любов, която има нужда да бъде съживена.

Fresco of a female figure holding a chalice at an early Christian Agape feast. Catacomb of Saints Marcellinus and Peter, Via Labicana, Rome Fresco of a female figure holding a chalice at an early Christian Agape feast. Catacomb of Saints Marcellinus and Peter, Via Labicana, Rome

Прагма – дългогодишната, проверената любов


Петият вид любов се появява единствено в дългогодишните двойки, при които прагма преминава в дълбоко разбирателство. Прагма е да правиш компромиси, да показваш търпение и да бъдеш толерантен. Ние хвърляме толкова енергия в това да се влюбим, а имаме нужда да научим и кака да оставаме влюбени. Прагма е точно за това – да полагаш усилия да даваш любов вместо да очакваш да я получаваш.

Сторге - любовта, която родителят изпитва към детето


Тя е естествена, ефирна и лекокрила. Сторге е всеопрощаваща, приемаща и пожертвователна. В нейно присъствие се чувстваме защитени, сигурни и обгрижени.

Филавтия – любовта към теб самия


Последна е любовта към самия теб. Но тя има две разновидности – себичният и нездрав нарцисизъм и силата да обичаш себе си така, че да увеличиш любовта, която даваш на околните. Ако обичаш себе си ще има много какво да дадеш на другите.

 

Днес ние търсим всички тези любови в един единствен човек или сродна душа. Посланието на древните гърци обаче е да „възпитаваме“ разнообразните видове любов и да изоставим манията ни в съвършенството. Не очаквайте един човек да може да ви даде и изобилие от лудус и ерос и агапе и прагма. Въведете шестте вида любов в мислите и думите си и се опитайте да усъвършенствате най-великото от всички изкуства.

По идея на Credo Bonum

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.