Защо понякога се стига до развод без видими причини


Недостатъчно внимание, изневяра, предателство – това са най-често срещаните причини за развод. Какво обаче да се прави, ако всичко в семейството е привидно гладко, а отношенията полека лека се влошават и престават да носят удовлетворение? Това е статия на Елена Болшакова в elle.ru в която изброява 10 признака, които сигнализират, че бракът е в риск.

7 признака на приближаващ развод


Разбира се, не е задължително, всеки или няколко от следните признаци непременно водят до разрив, но не е лошо човек да ги има предвид.

  1. Сключили сте брак още като студенти, или след като сте навършили 32


Безусловно, първата любов, която прераства в пълноценно семейство, е нещо прекрасно. Но, по мнението на психолозите, шансовете ранните бракове да се разпаднат, е по-голям.

Това е така, защото в момента на встъпването в официален брак отношенията в двойката все още не са дооформени. В следващите няколко години техните характери се променят и невинаги са в състояние да се приемат от партньора.

Обратната страна на медала – брак, сключен след 32-та година, когато човек вече е изградил навици и е свикнал да посвещава времето си на своите желания и удоволствия, не е готов да се съобразява и напасва с партньора. Това може да предизвика конфликти на битова почва, последвани от раздяла.

  1. В семейството има две дъщери


Родители, които имат две момичета, се различават много от тези, които възпитават синове. Психолози обясняват тази статистика така: бащите са по-въвлечени във възпитанието на момчета, което значи, че имат по-малко време за скандали с жена си.

  1. Вашите родители са разведени


Процентът разводи при деца, отраснали в непълно семейство, такива с разведени родители,  по данните на психолози съставлява 40%. Хора, които не са имали позитивен пример в ранната си възраст, трудно си представят как се градят хармонични отношения между мъж и жена. И обратното - тези, които са били свидетели на любов и разбирателство като малки, се развеждат по-рядко (логично би трябвало да е така, но всеки случай е сам за себе си).

Признаци за развод  1. Финансови проблеми


Всички знаят, че финансовите проблеми и липсата на пари, не допринася за здрави отношения (много често това е основа за спорове в семейството). Особено, когато семейството дълго не може да се отърси от задължения.

Ситуацията се изостря, когато един от партньорите във връзката  е готов да похарчи и остатъците от семейния бюджет за нещо дребно и скъпо, без което може да се живее. В подобни случаи разводът е възможен в 45% от случаите.

  1. Единият винаги липсва на семейните снимки


По семейните фотографии лесно може да се разбере доколко е щастлива двойката. Достатъчно е да се види как и колко често се усмихвате на снимките. Ако на повечето кадри сте разстроени или партньорът ви изглежда нещастен, това е първият признак, че при вас нещата не вървят. (Сега си спомнете кога за последен път ви има на снимка заедно, по какъв повод е и как изглеждате на нея)

  1. Вашият партньор пуши, а вие не


При двойките, в които единият е пушач, могат да възникнат проблеми. Бързо ще разберете, че с вашия партньор нямате много общо – имате различен възглед за живота, различни ценности.

  1. Първото дете се е родило 8 месеца след сватбата


Статистиката сочи, че 24% от браковете, в които партньорите узнават, че чакат наследник преди сватбата, се разпадат.

  1. Жената печели повече от мъжа


Може и да е странно, но процентът разводи в случаите, в които съпругата печели повече от съпруга, са с 60% повече от тези бракове, в които жената изобщо не работи.

  1. Жената е по-възрастна от мъжа


Когато съпругата е по-възрастна от своя избраник с повече от една година, вероятността от разрив достига 53%. Това е свързано с факта, че жената в двойката поема много отговорности и започва да изпълнява ролята на майка към своя съпруг. (това може да се случи не само когато съпругата е по-възрастна, дори с година, но…)

  1. Единият от съпрузите смята, че винаги той е прав


Нежеланието да си признаеш грешката е доста разпространена причини за нещастния в брака. Редно е и двамата да се научат да правят компромиси и да приемат желанията на другия.

Основна причина за разводите


Източник: 10 неожиданных признаков того, что брак закончится разводом

Допълненията в скобите са направени при превода