Майки и свекърви -  основна причина за разводите


Броят на браковете и разводите към настоящия момент е почти еднакъв. Учените не веднъж са задавали въпроса какви причини заставят хората да разтрогнат своя брак и какви причини влияят за да се вземе решение за развод.

Била проведена анкета с участие на 2000 човека. В хода на анализ било установено, че основна причина за разрива в семейните отношения се явява мнението на близките роднини. Това е била причина за развод в 63% от случаите. В голяма част от случаите на решението за раздяла оказва влияние майката.

Всеки десети споделя, че е решил да разтрогне брака си по съвет на брат или сестра.

Около 6% от бившите съпрузи казват, че децата им са изиграли голяма роля за тази сериозна крачка.

Най-често родителите насърчават децата си да се разведат, като подчертават различията им и започват да критикуват партньора на сина или дъщеря си.

В крайна сметка 67 на сто от анкетираните се радват на подкрепата на семейството си, което ги е подтикнало да направят крачка към развод.

Майката, тъща или свекърва, играе не последна роля в семейните отношения на своите деца. Критика по адрес на избраника или избраницата на собственото дете се отразява на отношенията на семейството и става причина за скандали и неразбирания.

Хладност в отношението на тъщата към зетя и неговото неприемане може да доведе до намаляване на топлината и доверието в семейството (всеки знае вица „за тебе сине баба, за мене тъща“.

За отношенията снаха – свекърва е написано много.

Трябва да се отбележи, че отношението на родствениците не винаги играе решаваща роля в създаването на семейство. В някои случаи критиката, която идва от родителите може и да бъде обоснована.

Някои млади двойки са благодарни на своите родители за мъдрите съвети, които са им помогнали да създадат пълноценно семейство.