Великомъченица Неделя

Великомъченица Неделя
На 7 юли Православната ни църква чества паметта на Света Великомъченица Неделя. Неделя или Кириакия, а също още Неделя-Кириакия е една от най-тачените от българите светица и великомъченица.

Тя е родена в Мала Азия. Още от детството се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие.

Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на Неделя изповядва християнската вяра.

Императорът заточил родителите й в гр. Мелитин, а Неделя била подложена на жестоки мъчения. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Осъдили я да бъде посечена с меч. Разрешили й да се помоли преди смъртта си. След молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена.

Това станало на 7 юли 289 г.

По време на царуването на Асеневци (12-13 в.) мощите на светицата са пренесени в престолнината Търново. По-късно св. Евтимий, Патриарх Търновски, написва "Похвала на светата великомъченица Неделя".  Света Неделя починала на 22 години, но както пише св. Евтимий: "Умирайки в кратко време, тя изпълни години дълги, защото душата и? Господна беше удовлетворена, чистота - доволно голяма, подвизите достатъчни..."

Именници днес са Неделя, Недялка, Недялко, Неда, Недко, Нели, Нелина.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.