Връзката между богатството и щастието не е задължителна.

Богатите нации понякога не са по-щастливи от бедните, богатите хора често не се чувстват по-добре от останалите. Въздействието на парите върху щастието не е толкова голямо, колкото си представяме. Ако човек има дрехи, които да облича, покрив над главата си и пълен хладилник, допълнителните пари само създават страничен ефект върху чувството му за щастие. Други фактори са много по-важни.

След дългогодишно изследване на темата психолозите Соня Любомирски, Кенън Шелдън и Дейвид Шкейд публикуваха анализ през 2005 г. В него те написаха, че щастието зависи от няколко неща: около 50% то се дължи на биологични причини, 40% - от това, което избираме да правим в живота си и 10% - от независещи от нас обстоятелства като възраст, раса, а оттук и произхождащият финансов статус.

Въпреки че финансовото положение играе малка роля в тази формула, то определено има значение. Според доклад, публикуван през април 2011 г. в американски журнал за популярна психология, някои финансови навици създават повече удовлетворение от други.

В крайна сметка, „ако парите не ви правят щастливи, тогава вероятно не ги харчите правилно“, пишат авторите Елизабет Дюн, Даниел Гилбърт и Тимоти Уилсън. Те предлагат няколко принципа на потреблението и отношението към парите, които може да ни направят по-щастливи.

5 от най-важните принципи на богатия живот


● Купувайте си повече преживявания и по-малко вещи. Материалните стоки се обезценяват. В деня, след като сте купили нещо, то вероятно вече струва по-малко. Личният опит, от друга страна, увеличава стойността си с времето. Спомените ви за нещата, които сте правили – ваканциите, на които сте били, концертите, които сте посетили – ще повишават цената си с минаването на дните.

● Използвайте парите си, за да помагате на други хора. Харченето за лични нужди има малък и краткотраен ефект върху щастието в сравнение с това да се помогне благотворително или да се купят подаръци за близки. Да даваш от парите си за останалите, създава силно позитивно чувство.

● Купувайте си много на брой малки удоволствия, вместо няколко големи. С други думи психолозите заключават, че „хората са по-щастливи, когато получават малки, прекрасни неща в чести дози, отколкото големи придобивки, но по-рядко".

● Платете сега, консумирайте по-късно. Да купувате днес и да плащате утре води до дългове, а задлъжняването е един от водещите фактори човек да е нещастен и несигурен. В същото време отложеното самовъзнаграждение ни прави по-щастливи не само защото избягваме дълга, но и защото то идва след малко нетърпение и обикновено ни води към по-умни избори.

● Внимавайте със сравнителното пазаруване. Ако сте чели „Парадоксът на избора“ на Бари Шварц знаете, че хората се чувстват по-щастливи с по-малко опции. Когато имаме по-малък избор е по-малко вероятно да направим грешка, докато купуваме. И е по-малко възможно да пострадаме впоследствие от разкаянието на купувача. Затова, когато откриете добра опция, се възползвайте от нея и не поглеждайте назад.

Имайки предвид всичко това, кой всъщност е най-добрият начин да се увериш, че парите ще те направят щастлив? През 2010 г. по време на годишна среща на инвеститорите в компанията на Уорън Бъфет „Бършир Хатауей“, бизнес партньорът му Чарли Мюнгър споделя: „Тайната на щастието е да понижаваш очакванията си“.

По материал на сп. Entrepreneur, на Бг manager.bg