Защо се изчервяваме?

Защо се изчервяваме?

"Свенливостта е най-странният, но и най-човешкият от всички изрази" Чарлз Дарвин


Blushing pix 1Защо се изчервяваме? Това явление, което е напълно уникално за хората все още е една малка мистерия. Когато изпитваме неудобство или срам, противно на желанието ни да изчезнем, лицето, шията, ушите или всичко заедно изведнъж пламва в руменина, което допълнително привлича погледите на околните и оповестява колко неловко се чувстваме.

В най-общи линии изчервяването се появява в резултат на разширяването на кръвоносните съдове. В отговор на стреса, под който се намираме, едновременно с покачването на адреналина в кръвта ни, лицето ни става сигнално алено. Несправедливо е, но когато имаме най-голяма нужда да станем незабележими, сами привличаме внимание.

Учените все още не са сигурни защо това се случва. Известно е, че изчервяването е продукт на симпатиковата нервна система, същата, която активира адреналина. Когато сме под някакъв вид емоционален стрес, като да разлеем нечия чаша или да се сблъскаме с някого, който е привлекателен за нас, тялото ни освобождава адреналин. Това кара кръвоносните съдове да се разширяват, така че кръвта и кислородът да могат да се движат по-бързо.

Смята се, че явлението може да бъде един вид еволюционно невербално извинение, пише The Insider, цитирайки Рей Крозиер, почетен професор в Училището по социални науки към Университета в Кардиф и автор на множество статии и книги, включително "Understanding the Blush" и "Blushing and the Social Emotions". Ако човек допусне да направи нещо неудобно, което е в противовес на социалната норма, зачервеното лице показва, че грешката е разпозната.

Някои хора се изчервяват по-лесно, отколкото други, а някои дори страдат от страх от изчервяване.

Има ли някакъв начин да контролираме изчервяването?

Не съвсем. Симпатиковата нервна система се задейства неволно, което означава, че не можем да я контролираме. Дори хора, които могат театрално да се разплачат или развикат, не могат да се изчервят, когато решат. Този факт може да се използва като опит да се избегне руменината, когато се насилим да я предизвикаме, което е невъзможно. Виктор Франкъл, психотерапевт, написал бестселъра "Man's Search For Meaning", нарича този метод "парадоксално намерение" - съзнателно практикуване на невротичен навик, като начин за идентифициране и отстраняване.

И все пак, това е по-лесно да се каже отколкото да се направи. Единственият за сега по-успешен метод да се справим с изчервяването е да се поемат няколко дълбоки вдишвания и да оставим прилива на кръв и адреналин да отминат. Но чувство за неудобство от собствения ни срам просто прави нещата още по-лоши.

На бг manager.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.