Никой не може да замести майката

Никой не може да замести майката

Умната жена дава на дъщеря си сила, която тя никога не е смятала, че е възможна


Щастието не е нещо, което намираме. То е нещо, което създаваме - Щастливият живот не се самосъздава. Да изградиш живота си, така че да отговаря на твоята собствена вътрешна същност, отнема много труд и постоянство, и най-вече осъзнатост. Изсква се невероятна смелост да се можеш да откриваш доброто в привидно безнадеждните ситуации. Дъщеря, която вижда как майка й съзнателно гради щастието си и поема отговорност за живота си, ще се научи един ден да прави същото.

Maternity by Pablo Picasso Maternity by Pablo Picasso

Хубаво е да можеш да разчиташ на другите - Една умна майка никога няма да накара дъщеря си да се почувства зле, за това, че има нужда от помощ. Това един ден, ще я превърне във възрастен, който няма да се страхува да помоли за помощ, когато се нуждае от нея. Всички се нуждаем от подкрепа понякога и е невероятно да открием колко много хора са склонни да ни окажат такава, стига да можем открито да помолим. Умната майка също ще научи дъщеря си на разликата между това да помолиш за помощ и да изискваш/настояваш/просиш такава. Това може да се случи само, ако детето се научи да приема „не“ като възможен и съвсем нормален отговор, който не бива да предизвиква негативни емоции и изживявания.

 Чрез доброта и последователност ще я научи как самата тя да бъде родител - Децата се учат чрез пример и е невероятно колко неща попиват, без дори да искат. Поради тази причина, всички ние имаме естествената склонност да използваме родителските тактики на нашите собствени майки, когато самите ние станем такива. Умната майка ще възпитава дъщеря си така, че когато порасне примерът, който й е дала да е добър, а не инстинкт, срещу който трябва да се бори.

 Винаги да има вяра. Да знае, че накрая всичко си идва на мястото - Дъщеря, която вижда, че майка й се справя с неприятностите и се бори в живота с търпение и вяра, научава същото. Умната майка ще въоръжи дъщеря си с най-добрата според нея философия, духовни вярвания или с простото усещане за доверие във Вселената и ще я научи как да ги използва в житейския си път, когато неминуемо се сблъска с трудности и перипетии.

 Да забрави за това „Какво е можело да бъде - Това, което е важно е това, което е в момента. Умната майка учи дъщерите си да намират щастие в настоящия момент, вместо да прекарват времето си във вайкане „какво е можело да бъде“. Този мисловен модел има толкова разнообразни варианти, единствената цел, на които е да ни измъчват, че колкото по-бързо се отървем от тях, толкова по-стойностен и пълноценен ще е животът ни. Човек съществува само и единствено „сега“ и това, което прави точно в този единствен момент е това, което има значение. Затова е добре да се замисли точно как иска да го прекара.

mama Sora Ceballos-Lopez 1 Sora Ceballos-Lopez

 Да си жена не е лесно - Нашият свят е нечестен към жените по хиляди различни начини. Умната майка ще научи дъщеря си как да приема предизвикателствата на женствеността си с достойнство, благодарност и почтеност и как да се справя с половата дискриминация, когато един ден неизбежно се сблъска с нея. И най-важното, ще учи синовете си да уважават и ценят жените.

 Силата и мекотата мога да съществуват заедно - Емоционалната интелигентност на жената и капацитета й за съпричастност не са слабости. Те са сила. Те не влизат в конфликт със способността да се изправяш пред предизвикателство и да преодоляваш препятствия. В действителност, ги подобрява.

 Най-важният човек, с когото трябва да изгради връзка е самата тя - Приоритет за умните жени е да обичат себе си. Това не е никак лесно. Светът не подпомага особено този процес. Умната жена разбира, че не прави това само за себе си. Тя учи децата си да правят същото, защото самопознанието и самоприемането е единствената основа на почтения живот.

Klimt Mother and Child Klimt Mother and Child

 Самодостатъчност - Умната жена знае, че на дъщеря й не е нужен мъж, за да се чувства цяла и завършена. Тя е напълно достатъчна, такава, каквато е. Любовта е прекрасно нещо и може да се открие на милион места, които не е задължително да включват брак. Или с други думи, не е нужно една жена непременно да влезе в ролята на нечия съпруга, за да е пълноценно човешко същество. Когато и ако реши да го направи, желанието й трябва да е наистина съкровено и идващо от най-дълбоките недра на същността й.

 Безусловната любов съществува - На това можеш да научиш другите само с личен пример. Когато майката обича децата си безусловно, тя им дава най-ценния подарък на света. „Майка ми искаше да бъда нейните криле, за да летя така, както тя никога не е имала смелостта да лети. Обичам я заради това. Обичам това, че е родила собствените си криле“, казва Ерика Джонг. Наистина умната жена дава на дъщеря си сила, която тя самата никога не е мислила, че е възможна. Тя отглежда жена, която ще лети по-високо, отколкото тя някога е могла. Най-голямата радост в живота й ще е да наблюдава този полет.

 

Майката е тази, която може да замести всеки, но никой не може да замести майката


Източник: http://iheartintelligence.com/ Картини: Сора Себайос-Лопез (Sora Ceballos-Lopez), Пикасо, Климт

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.