Грешки във възпитанието, които пречат на децата да постигнат успех

Грешки във възпитанието, които пречат на децата да постигнат успех

Безграничната любов към детето ни, не е гаранция срещу грешки при възпитанието му. Прекомерната нежност и не исканата помощ, може да попречи за развитието на една независима личност. Личност, която знае какво иска и как да го постигне. Една успешна личност.



 7 Грешки във възпитанието, които пречат на децата да постигнат успех


 

1. Не даваме на децата да действат рисковано


Ние живеем в един свят, пълен с опасности на всяка крачка. Лозунгът „Безопасността на първо място“ усилва нашият страх да не загубим децата си, така че ние ги обгръщаме с постоянни грижи. Европейски психолози са установили, че ако децата не играят на улицата, ако те никога не паднат и не си обелят коленете, то при живота си като възрастни често ще имат най-различни фобии. Детето трябва да падне няколко пъти, за да осъзнае, че това е нормално. Тийнейджърите трябва да усетят горчивината и да преживеят раздялата с първата си гореща любов, за да получат емоционална зрялост, без което е невъзможно да имат дългосрочни отношения. Изключвайки риска от живота на децата, възрастните възпитават в тях високомерие, арогантност и ниска самооценка в бъдеще.

deti 1

2. Ние твърде бързо се втурваме на помощ


Днешното поколение млади хора не са развили в себе си определени умения, които бяха присъщи на децата преди 30 години. Когато ние твърде бързо се притечем на помощ и прекалено обграждаме детето с „грижи”, ние го лишаваме от необходимостта да намери начин сам да излезе от трудните ситуации. Рано или късно децата свикват с факта, че винаги някой ще ги спаси, „Ако направя грешка или не си постигна целта, възрастните ще я поправят и ще понесат последствията „. Въпреки, че в действителност, светът и взаимоотношения на възрастните е подреден по съвсем различен начин. Вашите деца ще се окажат негодни за светът на възрастните.

deti 2

3. Ние им се възхищаваме твърде лесно


Движението за повишена самооценка започна с поколението на бебе бума, а през 1980 г. то пусна корени в училището. Правилото „всеки участник получава купа /медал,награда/“ позволява на детето да се чувства специално. Но изследванията на съвременните психолози показват, че този метод на поощрение има непредвидими последствия. След известно време, детето забелязва, че единствените хора, които мислят,че то е необикновено са мама и татко, а останалите не смятат така. И тогава детето започва да се съмнява в обективността на своите родители. На него му е приятно да получава похвали, но то разбира, че това не отговаря на реалността. С течение на времето, това дете се научава да мами, преувеличава и лъже за да избегне неудобната реалност. Защото то просто не е подготвено за сблъсък със сложните ситуации.

deti 3

4. Ние позволяваме чувството за вина да засенчи проявите на добро поведение


Вашето дете не трябва да ви обича всяка минута. То ще трябва да преодолее много проблеми в този живот, но в това може да попречи разглезването. Затова казваме на децата „не“ и „не сега“, за да се научат да се борят за своите желания и потребности. Ако са няколко деца в семейството, родителите обикновено намират за несправедливо да се възнагради едно от децата и да оставят другите без награда. Но да се награждават всички и винаги е нереалистично. Но с такива действия губим възможността да покажем на децата си, че успехът зависи от техните собствени усилия и добри дела. Помислете два пъти преди да възнаградите децата с пътуване до търговския център. Ако отношенията ви се основават само на материални стимули, децата няма да се чувстват вътрешно мотивирани, нито ще бъдат способни на безкористна любов .

deti 4

5. Ние не споделяме с тях собствените си грешки от миналото


Ще дойде време, когато тийнейджърът непременно ще поиска да „разпери криле“ и да направи собствените си грешки. Възрастните трябва да му позволят да го направи. Но това не означава, че ние няма да помагаме на децата си да се ориентират в непознати неща и събития. Споделете с тях грешките, които сте направили на тяхната възраст, но избегнете излишните нравоучения за пушене, пиене на алкохол и наркотици. Децата трябва да бъдат подготвени, да се срещнат с проблемите и да отговорят за последиците от своите решения. Кажете им, какво вие сте чувствали, когато сте се сблъсквали с подобни обстоятелства, това, което ви е водило в премеждието, какви са поуките .

deti 5

6. Ние бъркаме понятието „интелигентност“ и „талант“ със „зрелост“


Интелектът често се използва като мярка за зрялост на детето, и в резултат на това родителите смятат, че умното дете е готово за реалния свят. Това не е така. Някои професионални спортисти и младите холивудски звезди, например, имат огромен талант , но все още попадат в публични скандали. Не си мислете, че вашето дете е талантливо във всичко. Не съществува вълшебна „възраст на отговорността“ или план конспект за това, кога е време да се даде на детето всяка конкретна свобода. Но има едно добро правило – да гледате другите деца на същата възраст. Ако забележите, че връстниците на детето ви , са много по-независими, то тогава вие се явявате спирачка за развитието на неговата независимост.

deti 6

7. Ние самите не правим това, на което учим децата си

Като родители, ние трябва да водим такъв живот, какъвто искаме за нашите деца. Сега именно ние - лидерите на нашите семейства, сме длъжни да се придържаме към истината в отношенията с другите. Следете за вашите лоши постъпки, дори за най-малките, защото вас ви гледат неотлъчно децата ви. Ако не заобикаляте правилата, тогава децата ще знаят, че това е неприемливо и за тях. Покажете на децата си какво щастие и удоволствие е да се помага на другите. Направете хора и места по-добри, отколкото са били преди вас, и вашите деца ще правят същото.

deti 7

За автора“ Експерт по Лидерство, автор на 25 книги, основател и президент на Growing Leaders /”Отглеждане на Лидери”/ Тим Елмор от САЩ определи седем поведенчески шаблона на възрастните, които могат да навредят на развитието на лидерски качества в децата. А също така да намалят шансовете им за успех в бизнеса и в личния им живот.

А защо тези грешки се повтарят и повтарят?

Тук роля играят и страхът и недостатъчното внимание. Но основната причина е, че всяко поколение родители се опитва да компенсира това, което е правело предишното. Родителите са фокусирани върху „сега”, а не върху „после”. Мислят за щастието на детето, а не за готовността му за живота утре. Това е реакция на миналото. Родителите на днешните родители твърде често са им оказвали натиск, подготвяйки ги за бъдещето: парите трябва да се пестят за старини, а не да се харчат и т.н. В отговор мнозина от нас, днешните родители са решили, че най-важното в живота е да цениш настоящето.

Как да се променим

Важно е колкото се може по-добре да осъзнаваме своите думи и постъпки в общуването с децата, а и с другите възрастни, когато нашите синове и дъщери са наоколо. Не е достатъчно да им осигурявате добър живот. Трябва и да ги обучавате, да ги тренирате. Можете да започнете с:

  • Обсъдете темите за живота на възрастните, които вас самите са ви вълнували в детските ви години.

  • Позволявайте на децата да правят това, което им е трудно, позволявайте им да понасят поражения.

  • Обсъждайте възможните последствия от това, че не усвояват добре някои дисциплини.

  •  Помагайте им да използват силните си страни в решаването на реални пробелми.

  •  Включвайте ги в дейности и проекти, които изискват търпение и ги учат да отлагат момента на удовлетворение.

  • Учете ги, че животът е избор и компромиси, че не е възможно да искат и притежават всичко, което желаят.

  • Възлагайте им задачи за възрастни вкъщи.

  •  Помагайте им да си представят своето успешно бъдеще, а след това обсъждайте какво трябва да се предприеме, за да бъде постигнато то.


Източник: forbes  7 Crippling Parenting Behaviors That Keep Children From Growing Into Leaders

http://www.forbes.ru/forbes-woman-photogallery/lichnoe-vremya/250058-7-oshibok-vospitaniya-kotorye-meshayut-detyam-stat-l/photo/1

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.