Ян Коменски

Ян Коменски
 

Портрет на Коменски (портрет от Рембранд, 1661 г.) Портрет на Коменски от Рембранд, 1661 г.

Ян Амос Коменски, (на чешки: Jan Amos Komenský, на латински: Comenius) е чешки религиозен деец, мислител, общественик, родоначалник на съвременната педагогика.

„Велика дидактика“ е основното педагогическо съчинение на Ян Амос Коменски. С него той изпъква като създател на първата цялостна система на педагогиката в историята на педагогическата мисъл.

Коменски се определя за родоначалник на съвременната педагогика.

Рожденият ден на Ян Коменски, се чества в Чехия и Словакия като Ден на учителя.

  • По време на Чешкото Възраждане през 19 век личността на Ян Коменски става символ на чешката идентичност, което като признание остава и до днес.


Ян Амос Коменски е роден на 2 март 1592 г. в Моравия. Учи в училищата на „Чешките братя”, после в Германия, като образованието си завършва в Хайделберг. Получава всестранно хуманистично образование. През 1614 г. Коменски става директор на училището на протестантската общност в Пршеров – там е начало на неговата изследователска и публицистична дейност. На 24-годишна възраст става пастор и заминава да живее във Фулнек, където също е директор на протестантското училище. Във Фулнек Коменски се запознава с първата си съпруга - Магдалена.

След потушаването на Чешкото въстание през 1621 г. е принуден да се укрива в различни селища на Чехия и Моравия. През 1622 г. от чума умират жена му и двете му деца. През 1624 г. заживява в Брандис на орлици, където среща втората си съпруга. През 1641 г. заминава за Англия, приемайки поста първи президент на Харвардския университет. На следващата година се премества да живее в Швеция, а след това пребивава в Ухер (Германия). През 1648 г. връща в Лешно, където умира и втората му жена. Година след това се жени за трети път.

През 1650 г. Коменски е поканен да помогне за организирането на масови училища в Унгария. Именно там приключва работата си върху първия в човешката история илюстрован учебник, наречен „Светът в картини“ и издаден на латински език през 1658 г. През 1656 г. отново е в Лешно, където при пожар изгарят ценни негови ръкописи, в т.ч. и на чешко-немския речник, върху който Коменски работи почти през целия си съзнателен живот. Опитът му да възстанови трудовете си остава безуспешен и изпада в депресия. Умира в Амстердам на 15 ноември 1670 г.

Барелеф на Коменски в Херборн Барелеф на Коменски в Херборн

„Образованието трябва да бъде вярно, пълно, ясно и трайно.“

„Книгата е инструмент за насаждане на мъдрост.“

„Без примери нищо не се научава.“

„Няма нищо по-трудно от това да превъзпиташ човек, който е лошо възпитан.“

„Този, който малко знае, малко може и да научи.“

„Считай за нещастен този ден или този час, в който не си усвоил нищо ново и не си прибавил нищо към своето образование.“

„Умът осветява пътя на волята, а волята повелява действията.“

„Да четеш и да не разбираш е все едно, че изобщо не четеш.“

„Изучаването на мъдростта ни възвишава и ни прави силни и великодушни.“

„Мъдрото разпределение на времето е основа на всички дейности.“

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.