Умните приятели ни правят по-интелигентни

Умните приятели ни правят по-интелигентни
Умните приятели и умната съпруга ни правят по-интелигентни, установи новозеландско проучване, цитирано от в. „Дейли мейл“, предаде БТА.

Според изследването на Джеймс Флин от университета Отаго човешката интелигентност не е фиксирана величина и може да се променя с времето с помощта на членовете на семейството, на умни съпруги и колеги.

В семействата, в които се стимулира размяната на мнения, шегите и състезанието между отделните му членове, може да се постигне драстично израстване на коефициента на интелигентност. Същото се постига и на работното място, когато се поставят интелектуални предизвикателства пред служителите.

Досега се считаше, че интелектът на човек се „стабилизира“ до 18-годишна възраст и в известна степен е статичен. Но Джеймс Флин изтъква, че човешкият мозък прилича на мускул – колкото повече го упражняваш, толкова повече го усилваш. И повечето хора могат да „ъпгрейдват“ своето сиво вещество през целия си жизнен път

Новозеландските учени изследвали данни от тестове за интелигентност в САЩ през последните 65 години. Те сравнили резултатите с възрастта на участниците. Така специалистите изготвили таблици за интелигентността по възрастов принцип. От получените данни станало ясно, че когнитивното качество на едно семейство променя интелекта на отделните му членове и ги „издърпва“ към по-високи нива.

Според учените 80% от човешкия интелект е наследствен, но другите 20% може да се стимулират в рамките на семейството и на семейните връзки. Ученият ни съветва да се срещаме с умни приятели, да си вземем интелигентна съпруга и да търсим интелектуални предизвикателства в службата, за да подобрим своя коефициент на интелигентност.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.