Коя е подходящата възраст за бебе?

Коя е подходящата възраст за бебе?
Широко известен факт е, че шансът на една жена да зачене дете започва да намалява рязко около 35-ата година, както е известно и, че мъжете не бързат с бащинството, защото техният капацитет уж не намалява. Изследванията за плодовитостта са толкова концентрирани върху жените, че са пропуснали да предупредят другия пол, че също има биологичен часовник, който може да се окаже спънка, когато най-после се решат на семейство, пише "Гардиън" цитиран от Дневник.

Зачеването на дете зависи от възрастта на двамата родители


Ново проучване на учени от Медицинския институт на Харвард доказва, че способността на двойката да създаде нов живот е обвързана както с възрастта на жената, така и с тази на мъжа. Досега твърдо се вярваше, че водещият фактор е само възрастта на жената, но нека не ви заблуждават житейските истории на множество рок звезди, защото и възрастта на мъжа трябва да се има предвид, казва ръководителят на изследването Лора Додж.

Додж и екипът й анализирали медицинските данни за над 19 хиляди ин витро процедури в клиниките в Бостън за периода от 2000 до 2014 г. Разделили и жените и мъжете в четири групи - под 30, от 30 до 35, от 35 до 40 и от 40 до 42, като за мъжете добавили и пета група - над 42. Голяма част от двойките преминали през няколко процедури, някои и по шест.

Съпоставката между групите и различните възрастови комбинации между тях показаи няколко отчетливи закономерности - на първо място, това че при жените над 40 години успехът на процедурата бил най-малък независимо от възрастта на партньора. Но в останалите случаи тя имала значение.

При жените под 30 и до 35 е измерен 73% успех за зачеване и раждане на дете, но не и ако бащата е над 40.

За същите групи на млади жени с добри шансове, успехът на ин витро процедурите бил с почти една трета по-малък - 46%, ако партньорът им попада в групата от 40-42 и над 42 години.

Друг извод показал, че възрастта на партньора няма значение, когато е същата като на жената, обаче пък с по-млад мъж успеваемостта на изкуственото оплождане се оказала по-висока. Малко над половината (54%) от жените от 35 до 40 години с партньор във възрастта между 30 и 35 родили бебета, докато ако мъжете били под 30, шансовете на същата група жени скочили на 70%.

Учените от Харвард вярват, че изследването им ще помогне за по-разумно семейно планиране и дори насоки срещу демографските кризи в развития свят, защото доказва на мъжете, че и при тях репродуктивното време е ограничено и не трябва да отлагат прекалено дълго. Новата информация ще помогне психологически и на жените, защото сега те са главните виновници, ако мечтата за деца не се сбъдва, допълват от Харвард.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.