Семейната поддръжка ни прави по-здрави

Семейната поддръжка ни прави по-здрави

Семейните ласки свалят кръвното


Най-ефикасното средство срещу стрес е на една ръка разстояние от вас, твърдят канадски учени. Съпружеските ласки, топлата и нежна прегръдка с любимия човек вечер заличават без следа стреса след кошмарен работен ден и са добро профилактично средство срещу артериална хипертония. Това не е просто послание, а извод от сериозно и продължително научно изследване.


В изследването, проведено от научния център на университета в Торонто, Канада, са участвали 216 семейни двойки на възраст от 40 до 65 години. Сред тях имало лекари, медицински сестри, администратори, работници и случайни посетители в научния център. Задължителното условие към тях било да имат постоянна работа, да живеят с един и същи партньор поне от година и половина преди началото на изследването и да не страдат от сърдечносъдови заболявания. В началото на експеримента всички участници били подложени на денонощен мониторинг на кръвното налягане, без да прекъсват обичайните си занимания. След това била оценена степента на стрес в работна среда и в домашни условия на всеки един от тях.


Първият категоричен резултат се появил още на това междинно ниво от експеримента: условията, изискванията и взаимоотношенията на работното място се явяват основни фактори на стрес. В същото време бил тестван и показателят „семейна хармония“. Година по-късно били проведени същите тестове:

  • Доброволците, при които била установена комбинацията напрегната професия и хармонични семейни отношения, не показали отклонения от приетите за норма нива на стрес. Нещо повече, при всички тях било отбелязано нормализиране и дори понижаване на кръвното налягане – изключително важен резултат, като се има предвид, че с възрастта кръвното налягане има тенденция към покачване.

  • А при всички участници със стресираща работна атмосфера и отчуждени, „служебни“ отношения вкъщи, било регистрирано повишаване на кръвното налягане.


Кардиограма на хармонията


Стресът на работното място оказва сериозно влияние върху кръвното налягане, а оттам и върху риска от сърдечносъдови заболявания, отбелязва ръководителят на групата канадски изследователи проф. Шелдън Тоуб. Най-важният неутрализиращ фактор на този риск се явява семейната поддръжка, твърди Тоуб. Той съветва всеки, чиято работа е свързана със стрес в съчетание с дисхармония или влошаване на семейните отношения, задължително да направи консултация с кардиолог и да започне редовно да следи кръвното си налягане. „Когато отношенията в службата и вкъщи са балансирани и е налице емоционална поддръжка от страна на любимите хора и приятелите, е много по-лесно да се справиш със стреса“, казва експертът.0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.