Св. Александър Невски

Св. Александър Невски
На 23 ноември е празник на св. Александър Невски. На този ден, Александър и Александра имат за втори път в годината имен ден. На този ден се чества паметта на св. Александър Невски. Роден през 1220 г. в Русия и е бил княз на Новгородската област. Историята разказва, че княз Александър храбро защитавал града си от нашествието на шведския крал, молейки Бог да му помогне. Когато вражеските армии се сблъскали при река Нева, спечелила армията на Александър. От битката при река Нева идва и името му – Александър Невски.

В последствие, Александър станал защитник на православната вяра в борбата на руския народ против татарите. Александър бил истински воин както на бойното поле, така и в молитвата във вярата си в Бога.

al nevski 1703

Храм-паметникът в центъра на София носи името св. Александър Невски, защото руският цар Александър Николаевич, имал за свой небесен покровител, вдъхновител и помощник именно св. Александър Невски. Катедралата е най-голямата и най-високата на Балканите – 52 метра.

Имен ден празнуват: Александър, Алекс, Александра, Александрина, Алеко, Сашо и Сашка


hrizantemi buket pixИмето Александър произлиза от древногръцките думи “αλέξειν” (alex) и означава защитник на мъжете, воин на вярата.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.