За жените в науката

За жените в науката
През 2017 г. за седма поредна година програмата „За жените в науката“ ще обяви своите победителки у нас и ще им връчи стипeндия от 5000 евро. Три талантливи българки ще бъдат отличени на

Световния ден на науката - 10 ноември


Имената им ще бъдат обявени на официалната церемония от 11 часа в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За първи път в историята на програмата победителките са учени от трите основни научни направления – биология, химия и физика.

Д-р Изабела Генова, д-р Кирилка Младенова и д-р Наталия Берберова-Бухова са носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България 2017. Те развиват научна кариера в класическите дисциплини физика, химия и биология. Престижното отличие им бе присъдено за техни научни проекти с глобално значение на официална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“  на 10 ноември, Световен ден на науката за мир и развитие. Младите българки с научна кариера, кандидаствали за наградите тази година са 130, което е чувствителен ръст в сравнение с предишни издания, когато кандидатките са били единици, отчетоха организаторите на конкурса.

Отличените българки по програмата "За жените в науката" 2017 (от дясно наляво): д-р Изабела Генова, д-р Кирилка Младенова, Бриджит Стелъргенерален мениджър на L'Oréal България и д-р Наталия Берберова-Бухова Отличените българки по програмата "За жените в науката" 2017 (от дясно наляво): д-р Изабела Генова, д-р Кирилка Младенова, Бриджит Стелъргенерален мениджър на L'Oréal България и д-р Наталия Берберова-Бухова

Почетен гост на събитието бе вицепрезидентът Илияна Йотова, а  Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, изпрати поздравителен адрес, като специален жест към българското издание на стипендиантската програма. „Светът има нужда от наука, за да прогресира, а през годините българите са се доказали като едни от най-светлите умове на научната сцена“, заяви г-жа Бокова в адреса си.
СУ „Климент Охридски“ заедно с L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО-България са партньори и съорганизатори на тази инициатива, целяща да окуражи младите жени в България са изберат професионално развитие именно в научната сфера.
women in science

В продължение на близо 2 десетилетия L'Oréal и ЮНЕСКО усилено подкрепят утвърдени жени учени, насърчават повече млади жени да изберат научна кариера, оказват им помощ в изследователските им проекти и им отдават заслужено признание за отличните им постижения в област, в която жените са слабо представени - според данни на ЮНЕСКО едва 28% от учените в цял свят са жени.

От основаването си през 1998 г. „За жените в науката“ е отличила над 2700 жени учени в 115 държави. Днес програмата се състои от Глобални награди „За жените в науката“, Международна програма International Rising Talents и Национални и регионални стипендии. Националното издание на програмата „За жените в науката“ стартира в България през 2010 г.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.