Полет над кукувиче гнездо

Полет над кукувиче гнездо
Има книги и филми, които са много известни, името на които знаем, дори когато не сме ги чели. Такава е и "Полет над кукувиче гнездо". Аз я прочетох още в гимнзията, именно заради името. И трябва отново да я препрочета, сега вероятно от от точката на опита и миналите години ще я видя по нов начин

На Вик Лъвъл, който ми каза, че дракони няма, а после ме заведе в леговищата им." Това е посвещението в книгата „Полет над кукувиче гнездо". Книга, написана като дипломна работа и която обърна представите на света за нормалност и свещена лудост, за мъдрост и суета

Кенет Елтън Киси (17.09.1935 - 10.10.2001) е американски писател, смятан за един от основополагащите автори в американската литература на XX век.

Докато работи като санитар в психиатрична болница, той започва да халюцинира за индианец, който мете пода. Това става основа на един от най-ярките образи в най-известната му творба "Полет над кукувиче гнездо", публикувана през 1962 г., която е написана като дипломна работа за университета.

Със силното си протестно звучене, тази първа книга на писателя го превръща в култова фигура за американската младеж от 60-те години на ХХ век.

В лентата по едноименния роман на Кен Киси, главната роля е поверена на Джак Никълсън. Филмът е големият победител на 48-та церемония по връчване на наградите "Оскар", като от 9 номинации печели статуетки в петте основни категории."Трудно е да се говори с човек, когото отдавна не си виждал, но и да мълчиш с него не е лесно. Особено трудно е когато имаш много да му кажеш и нямаш ни най-малка представа как да го направиш."

Защото винаги има по-надеждно убежище, врата, която не може да бъде разбита по никакъв начин, последна и непристъпна твърд, която не може да бъде превзета с никакъв щурм. Могат да ти отнемат гласа, името, даже живота, но тази крепост може да се предаде само сама. И да се предадеш заради каквото и да е, свързано с любовта – означава да дадеш любов.

"Щом изгубиш смеха значи си изгубил опорната си точка. Оставили се някой мъж да го мачка жена, дотам че да не се смее, той трябва да знае, че е изгубил едно от най-силните си оръжия. И ще започне да мисли, че тя е по-силна от него."

"Разкош голям не искам - мангизи само в джо-о-оба, а кой не ме харесва да си намери гро-о-оба."

"Красиво, жестоко, восъчнобяло лице, подобно на маска, лице, което не иска нищо. Виждал съм милиони такива."

"Господи, в каква бездна от апатия хлътнахме всички, какъв позор, истински позор!"

"За да станеш първокласен мошеник, трябва да се научиш да отгатваш какво иска противникът ти, как да го накараш да си помисли, че ще го получи."

"Този свят принадлежи на силните. Силният да стане по-силен, като унищожи слабия."

"Какви ли не кучки съм виждал, ама тая води хорото."

"Сега той приличаше на някакъв стар часовник, който вече не показва времето, но и не спира с изкривени стрелки, с изтрит циферблат и ръждясала камбанка. Стар безполезен часовник, който просто продължава да си трака и да бие без да обозначава нищо."

"Никой не се оплаква от мъглата. Сега вече знам защо: колкото и да е неприятна, поне можеш да се шмугнеш в нея и да си спокоен, че си в безопасност."

"Те бяха само две човешки души, между които бе прескочила искрата на съчувствието - единствената светлина, облекчаваща и тайнствена, която мъждее понякога в мрака на отчаянието и болката."

"Цялата история ще ви се стори твърде ужасна, за да е действителна, твърде страшна, за да е истина."

"Първата на изток тръгна, втората на запад свърна, третата не знам защо, кукувичето гнездо си избра едничка тя и над него прелетя."

Фулмът е снимат през януари - февруари 1975 г. в Държавната болница на Орегон в Сейлъм, където започва снимачният период от 11 седмици.

Форман признава, че съжителството с психично болните пациенти е променило светогледа на всички от екипа.

Филмът печели 5 награди Оскар през 1975 г. Продукции, спечелили Голямата петица /награди за най-добър филм, режисьор, актьор, актриса и сценарий/ – “Това се случи една нощ” /1934/, “Полет над кукувиче гнездо” /1975/, “Мълчанието на агнетата” /1991/.

photo:  Джак Никълсън в ролята на Рандъл Макмърфи в ”Полет над кукувиче гнездо”, 1975, реж. Милош Форман

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.