Колийн Маккълоу

Колийн Маккълоу

Благодаря за книгите
За птиците умират сами, за книгите за Древен Рим, с който започна моя интерес и опознаване на тази епоха (historical series Masters of Rome)


Colleen McCullough (1.06.1937 - 29.01.2015)


Колийн Маккълоу е австралийска писателка. Най-известната й книга е „Птиците умират сами“. Други популярни нейни романи са „Безкрайният път към дома“, „Дамите от Мисалонги“ и поредицата „Господарите на Рим“. По професия е невролог. Преподавала е в „Yale Medical School“.


Colleen McCulloughТова е част от интервю с Маккълоу, публикувано в abc.net.au.


Епичната история за забранената любов – „Птиците умират сами“, докосна читателите от цял свят и стана тотален бестселър. Защо книгата е толкова успешна?
– Всяка жена се влюбва в мъж, когото не може да задържи. Има такъв в живота на всяка жена. Някои не си го признават, но не им вярвайте.


Вие сте победили рака, имате увредено зрение, остеопороза, диабет и рядко заболяване, свързано с възпаление на нервно окончание. Въпреки това намирате постоянно повод да се засмеете. Как го постигате?
– Да, всичко по мен се разпада, но за щастие това, което е вътре, все още се държи, да чукна на дърво. Но какъв е смисълът от оплакването? По никакъв начин не се чувстваш по-добре, само се отчайваш допълнително. Безкрайно дълго ще си мъртъв, затова трябва да се възползваш от живота максимално.

Каква е философията на Колийн Маккълоу?
– Винаги продължавай да се бориш. Ще стигнеш до финала накрая. Ако се откажеш… не вярвам в Бог, но знам, че това, което Бог мрази най-много, са тези, които се отказват, затова не бъдете такива. Това е най-важното. Ако случайно има Ад, там ще отидат точно отказващите се.

Още цитати от  Колийн Маккълоу:

  • Любовта и омразата са жестоки. Само симпатията може да бъде мила.

  • Страшно е един-единствен човек да означава за теб толкова много и толкова различни неща.

  • Ничии амбиции не са толкова благородни, че да оправдаят едно разбито човешко сърце

  • Никой не вижда действителността, когато гледа в огледалото. Поне не цялата действителност.

  • ...Защото само онзи, който се е подхлъзнал и паднал, познава неравностите по пътя.

  • Има нещо в тях, което ви кара да смятате, че да се нуждаеш от жена, е слабост. Не искам да кажа жена за леглото, а жена, която да ви е необходима, истински да ви е необходима.

  • Всеки от нас носи в себе си нещо, от което не може да се отрече, дори то да ни кара да вием от болка и да призоваваме смъртта. Такива сме си и това е!

  • Възрастта носи мъдрост; но също така носи и естествена благодарност за щастието да споделиш живота си с някого, когото обичаш.

  • Нищо не ти се дава без някакъв скрит в него недостатък. Просто го приеми.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.