Джон Стайнбек

Джон Стайнбек
Писмо на Стайбек, адресирано до най-големия му син Том. То е от 1958 година и е в отговор на писмо от Том, в което тинейджърът обяснява, че се е влюбил.

Скъпи Том,

Получихме писмото ти тази сутрин. Ще ти отговоря според своята гледна точка, а Илейн, разбира се – според нейната.

Първо — ако си влюбен, това е хубаво нещо – това е може би най-доброто нещо, което може да се случи на някого.

Второ, има няколко вида любов. Едната е себелюбиво, зло, обсебващо, егоистично чувство, което използва любовта за самоважност. Тази е грозна и саката любов. Другата е изливане на всичко добро у теб – на милосърдие, съобразяване и респект – не само социалното уважение на обноските, но по-великото уважение, което е да признаеш друг човек за уникален и ценен. Първият вид може да те разболее, да те накара да се чувстваш нищожен и слаб, но вторият може да освободи в теб сила и кураж, и доброта, и дори мъдрост, които не знаеш, че притежаваш.

Ти казваш, че това е зряла любов. Щом я усещаш толкова дълбоко – разбира се, че е зряла любов.

Но не мисля, че ме питаш какво чувстваш. Ти знаеш по-добре от всеки друг. Това, с което искаше да ти помогна, е да разбереш какво да правиш с чувствата си – и това аз мога да ти кажа.

Ликувай за нея и бъди много доволен и благодарен за нея.

Обектът на любовта е най-добрият и най-красивият. Опитай се да живееш така.

Ако обичаш някого – не съществува възможност за вреда, ако го споделиш – само трябва да запомниш, че някои хора са много срамежливи и понякога признанието трябва да вземе предвид тази срамежливост.

Момичетата си имат начини да разберат или усетят как се чувстваш, но те обикновено искат и да го чуят.

Понякога се случва така, че на това, което усещаш, по една или друга причина не се отвръща – но това не прави чувството ти по-малко ценно или добро.

И накрая, аз знам какво изпитваш, защото аз го имам и се радвам, че го имаш и ти.

Ще се радваме да се запознаем със Сюзън. Тя е добре дошла. Илейн ще организира всичко, защото това е в нейната област и тя ще го направи с удоволствие. Тя също знае за любовта и може би ще ти помогне малко повече от мен.

И не се притеснявай да загубиш. Ако е правилно, случва се. Най-важното е да не се бърза. Нищо добро не се изплъзва.

С обич,

Татко

%d0%b4%d0%b6%d0%be%d0%bd-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%b1%d0%b5%d0%ba

Джон Стайнбек е известен с романите си “На изток от рая”, “Гроздовете на гнева”, “За мишките и хората”, “Зимата на нашето недволство” и “Улица Консервна”. Няколко негови мисли:

 •  Аз почти винаги пиша – също както почти винаги дишам.

 • В истината има повече красота, дори когато красотата е отвратителна.

 • Властта не корумпира. Страхът корумпира… може би страхът от загуба на власт.

 • Да си жив означава да имаш белези.

 • Животът не е поредица от и… и… и… Животът е поредица от или… или… или…

 • Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго.

 • Литературата е толкова стара, колкото речта. Тя израства от човешката потребност за нея и тя не се променя, освен да става още по-голяма. — из речта при връчване на Нобеловата награда, 1962

 • Ние сме самотни животни. И прекарваме целия си живот в опити да бъдем по-малко самотни.

 • Промяната идва като лек ветрец, който развява завесите по изгрев слънце; като приятния аромат на дивите цветя, дори на тревата.

 • Човек в действителност нищо не знае за другите човешки същества. Най-доброто, което може да направи, е да предполага, че и те са като него.

 • Човек се гордее с всяко нещо, стига то да му е едничкото. И може би колкото по-малко притежаваш, толкоз повече ти се иска да се биеш в гърдите.

 • "Веднъж мишката забелязала, че стопанинът на фермата е сложил капан за мишки. Тя разказала за това на кокошката, овцата и кравата. Но те всичките и отговаряли: "Капанът за мишки е твой проблем, а не наш!" Малко по-късно в капана се хванала змия - и ухапала жената на фермера. Опитвайки се да я излекуват, сварили на жената супа от кокошката. После заколили овцата, за да нахранят всички, пристигнали да навестят болната. И, накрая, заколили кравата, за да нахранят гостите, дошли на погребението. И през цялото време мишката наблюдавала от дупката си и мислела за нещата, които са чужд проблем, докато не станат твой!" За мишките и хората 

3 Коментара

yordanka tocheva Отговори

Mnogo istina se krie v dumite na Staynbec.Darbata mu da izraziava tolkova tochno giteiskia opit e neveroyatna.Udovolstvie e da se chete!Preclanyam se pred talanta mu!

Георги Табаков Отговори

Уважаеми г-н Стайнбег, аз четох ваши книги. Гроздовете на гева и На изток от Рая. Некога не бих се осмелил да споря с Вас имайки предвид наличието у Вас на нещо което у мен липсва вашето определение, че има два вида ЛЮБОВ е погрешно. Любовта е проклятие! На мен ми се случи преди 38 години и бях най - щестливият на този свят, респективо най - нещастният когата я изгубих. Чаках я и тя дойде в лицето на на циганка, която обичах до смърт. Не лъжа! Дза пъти опитах, но не излязох такъв смелчага да сложа край но страдението си."Няма по ужастно нещо от отношението на жена, която не Ви обича" и ви го покава по най-ужястният за Вас начин. Непоносимо е! Може би следващият път ще успея?

Vicky Отговори

Tova e za Gorgi Tabakov: "И не се притеснявай да загубиш. Ако е правилно, случва се. Най-важното е да не се бърза. Нищо добро не се изплъзва." Georgi, tova e tvoiata sposobnost da obichash. A tova e vajnoto. Razbira se, che ste uspeesh!

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.