Наполеон Хил

Наполеон Хил
Един от пионерите в литературата за самоусъвършенстване и постигане на личен успех, американският юрист, журналист, лектор и писател Наполеон Хил, Napoleon Hill (26 октомври 1883 г. - 8 ноември 1970 г.). Световно признание му носи книгата му „Мисли и забогатявай”.

Тя става факт след 20-годишен труд и интервюиране на повече от 500 преуспели личности. Историята на създаването й започва през 1918 г., когато младият журналист Хил прави интервю със знаменития предприемач и меценат Андрю Карнеги, който го насърчава да продължи по-задълбочено работата в тази насока, за да открие универсална формула на успеха, която би помогнала и на хора с по-скромни възможности да забогатеят. Така Хил отдава 20 години от живота си на тази идея, през които се среща и изучава рецептите за успех на хора като Хенри Форд, Чарлз Шваб, Уиляв Ригли, Джон Морган и др.

Още при първия си тираж „Мисли и забогатявай” става бестселър в САЩ и се задържа дълги години на тези позиции. Преиздавана е 42 пъти и е една от най-продаваните книги в света. Ако все още не сте докоснали до това богатство, надяваме се да разпалим интереса ви с 25 кратки цитата от нея.

Napoleon Hill 1

1. „Желанието може да се превърне в злато.”

2. "Ако продължавате да се фокусирате върху бедността, ще настроите ума си да я приеме като нещо неизбежно и в крайна сметка ще придобиете съзнание на неудачници. Милиони са обрекли живота си на бедност и мизерия по този начин."

3. „Най-голямата беда за човечеството е, че всеки  знае думата „невъзможно”. ..Успехът идва при този, който мисли в категориите за успех. Поражението следва този, който си позволява да мисли в категориите на поражението.”

4. „Колкото по-дълго вървите към успехаа, толкова по-близо е той. Прекалено много хора се отказват крачка преди победата. Запомнете: тази крачка ще я направи някой друг.”

5. „Трябва да накарате съзнанието си да работи, да проумее, че печеленето на пари не бива да се оставя на късмета или на случайността. Хората, натрупали крупни състояния, дълго са се надявали, искали, желали и градили планове, преди към тях да потекат реки от пари.”

6. „Никога няма да станете богати, ако не доведете до точката на кипене своята страст към парите, ако не повярвате в богатството, така, както в себе си."

7. „Много важен момент: за да получите нещо, трябва да дадете. Когато милионерите са осъзнали това, пиратският бизнес се е превърнал в предприемачество, работещо за обществото и заедно с обществото."

8. „Съществува човешка слабост срещу която няма открит лек: отсъствието на честолюбие!”

9. „Знанията проправят пътя към богатството стига да знаете кой път да изберете.”

10. "Ако спадате към онези, които вярват, че упоритият труд и почтеността ще бъдат възмездени по заслуги сами по себе си – отхвърлете тази мисъл! Това не е вярно! Изключителното богатство никога не е резултат само на упорита работа."

11. "Богатството с удоволствие влиза в джоба на тези, които са подготвени за него."

12. "Бързото вземане на решения е навик."

13. "Вечна истина е, че се плаща повече за способността им да накарат другите да работят."

14    "Водете си дневник на ентусиазма и на ефектите от неговото въздействие."

15.    "Една от опасностите на ентусиазма е, че може да ви тласне да монополизирате разговора. Ако постоянно говорите само за себе си, хората ще престанат да ви слушат и ще пренебрегнат всичко ценно, което имате да им кажете."

16. "Всеки, който се оплаква, че няма шанс, просто си гради алиби, за да прикрие нежеланието си да поеме отговорност и да използва въображението си."

17. "Въпрос за самоанализ: Ако през изтеклата година бях клиент на себе си, щях ли да остана доволен от свършената работа?"

18. "Действителната стойност на ума ви може да се определи според размера на доходите, които ще получавате от продажбата на вашите услуги. Парите не са с по-висока цена от ума. Често стойността им е по-ниска."

19. "Значителните състояния на капиталистите са следствие от това, че цивилизацията не може да съществува без предлаганите от тях услуги."

20. "Когато размишлявате върху вашия дял от световното богатство, не допускайте някой да се присмива на мечтите ви."

21. "Между бедността и богатството не може да съществува никакъв компромис."

22. "На света съществуват два типа хора. Първият тип са водачите, а вторият – последователите и привържениците. Разликата във възнаграждението им е огромна. Последователят не може да очаква награда, подобаваща за водача, макар че често допуска тази грешка.

23. "Не допускайте да ви губят времето хора, които нямат работа с вас."

24. "Не плащайте дългове с това, което сте заделили за спестяване и инвестиции. Никога не отстъпвайте от добрите навици."

25. "Кажете ми как използвате времето си и как харчите парите си и аз ще ви кажа къде ще бъдете след десет години."

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.