Кърт Вонегът

Кърт Вонегът

Любовта е там, където я срещнеш. Глупаво е да я търсиш.



Кърт Вонегът


Kurt Vonnegut (11.11.1922 - 11.04.2007)


Ако трябваше да напише епитафия за Земята, Вонегът би издълбал на Гранд каньон с големи букви: „Добрата стара Земя – можехме да я спасим, ако не бяхме толкова алчни и мързеливи”.

Kurt Vonnegut

А книгите му? Коя ви направи най-голямо впечатление? Механичното пиано, Кланница 5, Фарс или никога вече самота, Бог да ви поживи мисър Роузуотър?

Aнархист, автор на интервюта с мъртвите, тъжна душа – американският автор Кърт Вонегът пише и отправя някои от най-силните послания на столетието. Той е прочут с оригиналния си творчески стил. Част от творбите му са с нецензурни заигравания. Използва скандални думи, контекст, дори рисунки в книгите си. Например в прочутия роман „Закуска за шампиони”.

В произведенията си Вонегът вгражда научно-фантастични елементи като пътувания във времето. Някои от героите му се появяват епизодично или трайно в различни негови сюжети.

Препоръките му по отношение на писането и авторското въображение днес са считани за гениални и валидни сред съвременните рекламисти, копирайтъри, режисьори и създатели на рекламни сюжети.

Сред най-популярните съвети и обръщения на писателя към авторите са осемте „златни” правила на късия разказ, които той формулира така:

   1. „Използвай времето на абсолютния непознат (читателя – бел. ред.) по такъв начин, че той или тя да не почувства, че е било изгубено.”

   2. „Предложи на читателя поне един образ, в който той или тя може да се припознае.”

   3. „Всеки герой трябва да иска нещоДори да е само чаша вода.”

   4. „Всяко изречение трябва да върши едно от следните две неща – да разкрива герой или да развива действието.”

   5. „Започни възможно най-близо разположен до края.”

   6. „Бъди садист! Независимо колко сладки или невинни са водещите ти герои, причини им ужасни неща, за да види читателят от какво са изтъкани.”

   7. „Пиши, за да удовлетвориш само един човек. Ако отвориш прозореца и правиш любов със света, така да се каже, историята ти ще хване пневмония.”

   8. „Дай на читателите си възможно повече информация, възможно най-скоро. За да тръпнат в очакване, те трябва да разполагат с дотолкова пълно разбиране за това, което се случва, къде и защо, че да са способни сами да завършат историята, ако крокодили разкъсат последните няколко страници.”

Мисли на Вонегът


„Не си губете времето в завист. Понякога ще бъдете в предна позиция, понякога ще изоставате. Надбягването е дълго и в крайна сметка е със самите вас.”

„Не се тревожете за бъдещето. Или пък се притеснявайте, но знайте, че притеснението ви ще бъде от полза не повече от дъвченето на дъвка по време на решаване на уравнение по алгебра. Истинските проблеми в живота ви ще бъдат неща, които никога не са минавали през разтревожения ви ум. От този вид неща, които ви поразяват в 4 часа следобед в някой мързелив вторник.”

„Радвайте се на силата и красотата на младостта си. О, всъщност, както и да е! Вие ще разберете силата и красотата на младостта си, едва когато те вече са избледнели. Повярвайте ми, след 20 години, когато разглеждате старите си снимки, ще си припомните по начин, който сега не можете да си представите, колко много възможности е имало пред вас и колко невероятно сте изглеждали. Ще видите, че не сте толкова дебели, колкото сте си мислили.”

„Всеки ден правете нещо, което ви плаши.”

„Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим.”

Твърде много време трябваше да мине, за да разберем, че смисълът на човешкия живот, без значение кой го контролира, е да се обича някого, който може да бъде обичан

„Не си губете времето в ревност. Понякога ще бъдете в настигаща позиция. Надпреварата е дълга и в крайна сметка е само със самите вас. Помнете комплиментите, които получавате. Забравяйте обидите. Ако успеете, кажете ми как сте го постигнали.”

„Не се чувствайте виновни, ако не знаете какво да правите с живота си. Някои от най-интересните хора, които познавам, не са знаели на 20-годишна възраст какво ще правят с живота си. Някои от най-интересните 40-годишни, които познавам, все още не знаят.”

"И двамата бяхме убедени тогава, а аз продължавам да мисля така и до днес, че животът може да бъде съвсем лек и приятен; достатъчно е да намериш нужното удоволствие в десетина неща, които да се повтарят безконечно."

„Ние сме това, което претендираме, че сме, затова трябва да внимаваме какво претендираме, че сме.”

„Зрелост, това е способността да осъзнаваш предела на своите възможности.”

"Казват, че когато остарееш, най-напред си отиват краката и зрението ти. Не е вярно. Най-напред си отива успоредното паркиране."

„Ако един учен не може да обясни на 8-годишно дете с какво се занимава, той е шарлатанин.”

„Може би ще се ожените, може би не. Може да имате деца, може и да нямате. Може би ще се разведете на 40 години, а може би ще танцувате патешкия танц на 75-годишнина от сватбата си.”

„Каквото и да се случи, не сe поздравявайте или самообвинявайте твърде много. Вашият избор е наполовина късмет. Както и изборът на всеки друг човек.”

„Радвайте се на тялото си. Използвайте го по всякакъв начин. Не се страхувайте от него или от това, което другите мислят за него. То е най-великият инструмент, който някога сте притежавали.”

„Бъдете мили с братята и сестрите си. Те са вашата връзка с миналото и хората, които е най-вероятно да ви останат верни и да бъдат до вас в бъдеще.”

„Работете упорито да запълните разликите помежду си в географското разположение и начина на живот. Колкото повече остарявате, толкова повече ще се нуждаете от хора, които са ви познавали на младини.”

„Приемете някои вечни истини: Цените ще се повишават. Политиците ще флиртуват с вас. И вие ще остареете. И когато това се случи, ще си въобразявате, че когато сте били млади, цените са били поносими, политиците благородни, а децата са уважавали възрастните хора.”

„Не очаквайте някой да ви помага. Може би ще имате доверителен фонд. Може би ще се ожените за богат човек. Но никога не можете да знаете кога този източник ще се изчерпа.”

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.