Как се правят захарни петлета

Как се правят захарни петлета

Как се правят захарни петлета, гайда и многопластови бижута


Какво: Майстори-занаятчии ще представят над 30 традиционни български занаята
Къде: София, Сердика Център
Кога: 15 - 17 март 2019 г.
Между 15 и 17 март, на ниво -1, всеки посетител ще може да се запознае и да се докосне до някои от занаятите с дългогодишна история. По време на занаятчийския уикенд всеки ще има възможност да сътвори свое традиционно българско произведение, както и да види истински стан и грънчарско колело.

Сред най-интересните занаяти, които ще бъдат представени през уикенда, се нарежда шекерджийството. Това е стар и любим български занаят, с който мнозина свързват детството си и шарените панаири, гостуващи във всеки град.


Посетителите на Сердика Център, които не могат да устоят на сладките изкушения, ще имат възможността да опитат автентичния вкус на захарните петлета и захаросаните ябълки.

Пенка Петрова се занимава с този „вкусен“ занаят вече няколко години и продължава да усъвършенства рецептите си, като добавя различни аромати в близалките и измисля нестандартни форми - елхички с вкус на зелена ябълка и мента, украсени със захарни пръчици и кокос, и ябълки, посипани със "сняг" от кокос. Сред продукцията й има и бели захарни пръчици без боя за хора, които предпочитат по-здравословните храни.


Ето как да направите Захарни петлета
Ретро рецепта, като връщане в детството. Като бяхме деца правенето на тези захарни петлета ни доставяше голямо удоволствие. Продаваха се само на панаири и сборове, ярко оцветени незнайно с какво:)

За всички дами, които ценят уникалните бижута, в Сердика Център ще ги очаква майстор в рисуването и гравирането на украшения от стъкло и кристали. Борислав Коруджиков ще представи уникални, изцяло ръчно изработени – три или повече пластови бижута. Всяко едно от тях се обработва на ръка, минавайки през миниум четири различни фракции (едрини) на шлифоване, след което се полира – последният етап, придаващ бляскавия завършек на всяко неповторимо творение.

Многобройните нюанси на цветния витраж, в съчетание с някои нюанси на кристално огледало, по-екстравагантните форми и така прецизната ръчна обработка превръщат всяко бижу в шедьовър.


Музиката също ще завладее Сердика Център през уикенда. Майсторът Пламен Петракиев ще демонстрира пред почитателите на българския фолклор как се изработват сувенирни български народни музикални инструменти (гайда и тъпан) и ще разкаже повече за този вълнуващ занаят. Посетителите на търговския център ще научат повече за това как се изработват и реставрират автентични музикални инструменти като кавал, гайда, тъпан, тамбура, двоянка, дудук, цафара и бозук.

Събитието подкрепя Регионална занаятчийска камара – София, които насърчават развитието
на занаятите в България.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.