27 януари

27 януари

„Да достигнеш небесата е нещо прекрасно и възвишено, но и на милата земя има несъмнено прекрасен живот. Затова – оставете ни да бъдем хора“ Моцарт


Празници и събития:
Международен възпоменателен ден на Холокоста. На 27.01.1945 г. войниците на Червената армия освобождават останалите живи в нацисткия лагер Аушвиц

Ден на войнската слава на Русия – на 27 януари 1944 г. е освобождаването на Ленинград (Петербург) от фашистката блокада. Обсадата на Ленинград продължава  от 8 септември 1941 до 27 януари 1944 – блокирани са всички пътища към града с изключение на „Пътя на живота“ минаващ през замръзналото Ладожско езеро. Повече от 900 дни, жителите на града търпят невиждани лишения. Гладът и силните студове убиват цели семейства. Но Ленинград не се предава. (снимката е от Петербург)

Интересно на този ден:


Ден на шоколадовата торта -Днес приготвянето на торти се е превърнало в цяло изкуство. На Нашите рецепти може да изберете рецепта за торта.


 Ден на слънчевото кафе в Исландия


На този ден

·        През 98 г. след смъртта на император Нерва, Траян става император на Римската империя.


·        През 1302 г. Данте Алигиери е лишен от граждански права и е принуден да напусне Флоренция.

·        През 1593 г. Ватикана започва 7-годишен процес срещу Джордано Бруно.

·        През 1785 г. е открит  първият университет в САЩ — Университета на Джорджия.

·        През 1872 г. Панарет Пловдивски, Иларион Ловчански и Иларион Макариополски са освободени от заточение в Измит със заповед на великия везир.

·        През 1878 г. по време на Руско-турска война (1877-1878) са освободени  Добрич и Омуртаг.

·        През 1885 г. е приет  Законът за Българската народна банка (БНБ)

·        През 1908 г. астрономът Филибер Жак Мелот открива Пасифая — спътник на Юпитер.

·        През 1924 г. се извършва полагането на балсамираното тяло на Ленин в построения за него мавзолей на Червения площад в Москва.

·        През 1951 г. САЩ открива ядрения полигон в Невада с тестването на атомна бомба от 1 килотон.

·        През 1959 г. НАСА избира 110 кандидати, които да бъдат обучавани за първия космически полет. Сред тях е и първият американски астронавт Джон Глен.

·        През 1967 г. първият тричленен екипаж на Аполо 1 загива в пожар по време на изпитанията на космическата совалка в Космическия център Джон Ф. Кенеди.

·        През 1973 г. в Париж е подписан мирен договор, с който официално се прекратява Виетнамската война.

·        През 1983 г. японските острови Хоншу и Хокайдо са свързани с най-дългия тунел в света — Сейкан (53,85 км); тунелът е изцяло комплектован и влиза в действие на 13 март 1988 г.

·        През 1990 г.  Беларус въвежда като държавен език беларуския.

Родени на този ден

1756 Волфганг Амадеус Моцарт -  Най-известният композитор от класическата епоха. Роден в Залцбург, останал в историята като Вундеркинд


1775  Фридрих Вилхелм Йозеф Шелинг -  Един от представителите на класическия немски идеализъм, заедно с Йохан Готлиб Фихте и Георг Вилхелм Фридрих Хегел.

1832 Чарлс Латуидж Доджсън, по-известен с псевдонима си Луис Карол, е британски писател, философ, математик, логик и фотограф. Променил е името си, защото е искал да се представя като детски автор, тъй като е бил преподавател по математика в Оксфорд. Автор на "Алиса в страната на чудесата"

1891 Иля Еренбург - съветски писател, поет, преводач, публицист и общественик

1938 Александър Чирков - български лекар и кардиохирург.

1964 Бриджит Фонда -  американска актриса, номинирана за награди Еми и Златен глобус.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.