18 януари. Атанасовден

18 януари. Атанасовден

Ако ние искахме само да бъдем щастливи, лесно бихме го постигнали. Ние обаче искаме да бъдем по-щастливи от другите, а това е трудно, защото смятаме другите за по-щастливи, отколкото са. Шарл Монтескьо


Имен ден празнуват: Атанас, Атанаскa, Tанас, Hасo, Hася
Името означава безсмъртен от от гр. атанатос
Празнична трапеза: пиле, пиле с ориз, пита с мед

Православната църква чества Свети Атанасий Велики - Атанасовден.
Според народните вярвания свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима.
Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се коли черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Според народните поверия на Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, раната няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата.
Патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти.

Свети Йоаким І Търновски патриарх - 1246 г. Чества се на 18 януари заедно със Св. Атанасий Велики) и св. Кирил Алексaндрийски

На този ден
• През 1535 г. испански конкистадори основават на тихоокеанското крайбрежие днешната столица на Перу - Лима.
• През 1701 г. е коронован първият пруски крал Фридрих I.
• През 1825 г. е открита сегашната сграда на Болшой театър в Москва.
• През 1871 г. във Версайския дворец е провъзгласено обединяването на Прусия, Елзас и Лотарингия в Германска империя (Вторият райх), за император е коронован Вилхелм I, a за канцлер е избран Ото фон Бисмарк.
• През 1911 г. е извършено първото кацане на самолет върху палуба на кораб.
• През 1945 г. по време на Втората световна война британският премиер Уинстън Чърчил призовава нацистка Германия да обяви капитулация.
• През 1956 г. влиза в действие първата българска радиорелейна линия между София и Пловдив.
• През 1960 г. във Варна е основано държавното издателство "Георги Бакалов".
• През 1964 г. започва строителството на Световния търговски център в Ню Йорк. Открит е през 1973 г. През 2001 г. в двете кули на търговския център се разбиват два самолета, отвлечени от терористите. Малко по-късно сградите рухват.
• През 1985 г. на среща на Политбюро на ЦК на БКП с първите секретари на окръжните партийни комитети е отчетено, че до момента са сменени имената на 310 000 български турци. За първи път се говори за "възродителен процес".
• През 1990 г. е издадена заповед за арестуване на Тодор Живков като главен виновник за икономическата криза в България.
• През 1991 г. в отговор на американските бомбардировки Ирак започва ракетен обстрел на израелски градове.
• През 1997 г. норвежецът Бьорг Ослунд става първия човек, прекосил сам Антарктида.
• През 2000 г. мюсюлмански фанатици разрушават 11 християнски храмове в град Матарам (Индонезия).

Родени на този ден
1689 Шарл дьо Монтескьо - френски висш аристократ, писател, юрист, социолог. Макар и успял романист. Остава известен в историята като историк — философ и държавен мислител
1882 Алън Милн - английски писател, известен с книгите си за говорещото плюшено мече Мечо Пух и с много детски стихотворения, някои от които също са за Мечо Пух и неговите приятел
1904 Кари Грант - „Американският филмов институт“ му отрежда позицията на втората най-голяма филмова звезда в историята на киното след Хъмфри Богарт. Името му е свързано с множество класически филми - произведения на плеяда талантливи режисьори сред които е и гуруто на мистерията - Алфред Хичкок. )

1935 Дамян Дамянов - поет
1940 Недялко Йорданов - поет, драматург
1955 Кевин Костнър - американски киноактьор, режисьор и продуцент, носител на „Сезар“, „Еми“ и по две награди „Златен глобус“ и „Оскар“

Интересно на този ден

snow men bez bog 0315Световен ден на снежния човек - датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек.

cabareНа 18 януари 1901 г. в Берлин е открито първото кабаре
Кабаре – това е неголямо развлекателно заведение с художествено-развлекателна програма. Корените са френски и първото кабаре в Париж е открито през 1881 г. през 1889 г. е открито знаменитото кабаре „Мулен Руж“, което става класика в жанра.
На 18 януари 1901 г. Ернст фон Волцоген открива в Берлин на Alexanderplatz кабарето „Uberbrettl“ (Uber – свръх, brettl – малка сцена), създаването и името има своите корени в „Свръхчовека“ на Ницше. Това е мечта за създаване на нов вид развлекателно заведение от сцената на което може да се възпитава свръхчовека.
Целият този разказ е за да усетите духа и мястото на заведението в което Лайза Минели ще изпълни песента Кабаре

Вулгарността тук е доведена до естетическо съвършенство – смес от кабаре вариете – на сцената лирични произведения, импровизации и пародии.
Но края на Първата Световна война дава своето отражение и тук. Германия е в агония, цари деградация и разложение, която носи и нов тип заведения – стриптийз клубове, потънали в цигарен дим, алкохол и похот.Елитарното изкуство е сведено до развлечение.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.