Ден на шоколадовата торта


Да, има и такъв ден. Не че се казва каква е историята на шоколадовата торта, кога е направена първата торта с шоколад или от кого … И така в САЩ почти всеки ден е посветен на някой продукт или кулинарно изделие – от 365 дни в годината има 175 дни посвени на храни и напитки.

27 януари е  National Chocolate Cake Day.

За любопитните от нас един линк, който дава представа  - List of food days (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_food_days).  Тъй като България липсва в този списък може да опитаме да създадем такъв кулинарен календар, например като споделите информация за различни празници на продукт, напитка или храна в нашата страна. Има такива празници на сливата, на тиквата, на кестените, на баницата, на киселото мляко… трябва да се събират, да се подредят и да се разкаже за тях.

Ет няколко интересни факта за тортите събрани от foodpanda.

В Гърция, тортите  (plakous) са били тежки и плоски, а хората са ги сервирали с ядки и мед.

Римляните са правили торти, които по-скоро са наподобявали чийзкейк. Основната им роля е била да ги поднасят, като жертви на боговете.

В средновековна Англия, хората използвали думите "хляб" и „торта", като взаимнозаменяеми, за всичко направено от тесто.

Днес приготвянето на торти се е превърнало в цяло изкуство. Разбира се основното им предназначение си остава за честване на рождени дни и специални поводи. В някои европейски държави сладкарството се предава от поколение на поколение и е успешен бизнес. Има малки бутикови сладкарски къщи, които произвеждат изключително богати на вкус шоколадови изделия от висококачествени продукти, чийто цени могат да достигнат колкото една средна заплата.

shokoladova-torta 1

Шоколадова торта


Вкусна и лесна шоколадова торта

Най-емблематичната торта за България е бисквитената торта и така наречената селска торта. На почит е разбира се и шоколадовата торт, както и торта Гараш, парфета и плодови сладкиши.

shokoladova-torta 2

Торта Гараш


Празнична торта Гараш - Истинска класика!

shokoladova-torta 3

Шоколадово-морковена торта


Морковена торта с много шоколад - неустоим вкус!

Ако искате да изберете проверена рецепта за торта може да изберете тук: Рецепта за торта 

В Америка шоколадът се е консумирал като напитка до 30-те - 40-те години на 19 век. Най-старата рецепта за шоколадова торта датира от 1847 г. За разлика от днешните рецепти, в нея е използван нарязан шоколад. Първата пакетирана смес за шоко торта се появява на американския пазар през 1920 г.

Заглавна снимка: Торта Шах - Тортата е еклерова с шоколадов мус, шоколадови блатове и шоколадови шахматни фигури.С две думи мнооого шоколад.