Изложба на българските азбуки

Изложба на българските азбуки
 

Изложба, посветена на българските азбуки, бе открита на 2 май 2019 г. в градската градина пред Народния театър "Иван Вазов". Организатор е институтът за български език на БАН.

20 изображения на глаголически букви и техните съответствия в старобългарската кирилица и в съвременната българска азбука са включени в изложбата. Тя може да бъде разгледана до 30 май, като с буквите са оформени думите „българския“, „дух“ и „вечност“, носещи посланието, че българският дух е вечен.

В долната част на всяко изображение са разположени глаголическите букви, които имат съответствие с българската азбука. Експозицията включва и четири табла, изобразяващи думите „ние“, „светлина“, „добро“ и „възход“, като в буквите, които ги съставят, са вградени елементи от старобългарски ръкописи.

Експозицията „Българските азбуки“ се организира в годината, в която Българската академия на науките чества своята 150-годишнина и се посвещава на 11 май - Деня на светите братя Кирил и Методий.

На 11 май Българската православна църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий



Старобългарски глаголически ръкопис, Асеманиево евангелие от края на Х – началото на ХІ в. и Житие на Св. Методий, ХІІ-ХІІІ век.

“В началото на развитието на всички литературни езици стои преводът на Библията. Можем да се гордеем с това, че Методий превежда изцяло Светото писание и още през 855 г. притежаваме Библия на разбираем и говорим език. В Западна Европа Библията остава на неразбираемия за хората латински и чак 600 години след Методий, с превода на Мартин Лутер на немски, Светото писание става понятно за хората.” проф. Румяна Златанова, преподавател по Българистика в Хайделбергския университет.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.