- Вие сте така спокойни. Какво приемате?
- Приемам всичко, каквото е.


"5-4-3-2-1" - един лесен метод, който ще ви помогне при тревожност и паник атаки


На всеки му се случва да преживява растящо усещане за тревога и безпокойство. Поводи колкото искате – от проблеми в работата, последния срок да се направи нещо, до забавени сметки. Ако тревожното стягане в гърдите не ви пуска дълго, това е основателен повод да се обърнете към лекар. Но, ако безпокойството ви е просто временно, пробвайте този лесен метод за овладяването и потушаването му. Известен е като

Методът «5-4-3-2-1»


Това е проста и ефективна техника за успокоение в моменти, когато ви обхваща безпокойство. Състои се от 5 стъпки. Всяка от стъпките съответства на един от начините по който възприемаме света - зрение, слух, осезание, обоняние, вкус. Когато ви обхване тревога направете следното:

1. Огледайте се около себе си и назовете 5 предмета, които виждате

2. Назовете 4 неща, които може да докоснете - може да бъде от часовника на ръката ви до близкото дърво

3. Опитайте се да различите 3 звука около себе си

4. Различете 2 аромата около себе си

5. Потърсете една вещ, която може да опитате на вкус.

За да има ефект трябва да го направите бързо, но и да ви отнеме малко повече време - няма лошо. Същността на този метод се състои в това, че всички тези действия пренасят фокуса на нашите лоши мисли, които предизвикват тревога на това, което ни обкръжава в дадения момент. Прехвърляме вниманието си от собствената си паника, към околния свят.

Съгласно информация на Харвардския университет, тази техника освен при безпокойство може да се използва за намаляване на депресия, различни зависимости, за намаляване на кръвното налягане и стреса.

източник: zen.yandex.ru