Нощ на музеите

Нощ на музеите

15 май 2010 нощ на музеите


42 български музея и галерии ще се включат в Европейската нощ на музеите


Една идея тръгнала от Франция и превърнала се в традиция и в София - Нощта на музеите, когато музеите и галериите са отворени, празнично осветени, с подготвена специална програма за празника. И забележете с безплатен вход.

Една чудесна идея за забавление в събота вечер, не само в София.

В София, в Нощта на музеите ще бъдат отворени 12 музеи и галерии - от 18.00 до 24.00 ч. Специално за Нощта на музеите Националната галерия ще представи отдавна непоказвани образци на българската живопис от първата половина на 20 век.

За първи път в криптата на храм-паметник "Свети Александър Невски" ще бъде показана иконата "Богородица с младенеца" и светци на Захари Зограф, ще бъде показана и иконата от 11 век "Христос Пантократор", една от най-старите икони не само в България, но и на Балканите.

Националният архитектурен музей при БАН открива изложба "Аз писах българска кирилска епиграфика".

Много забавна е и програмата на Националния Политехнически Музей.

Трудночко, но намерих оригиналния плакат на Нощта на Музеите (на френски) и нека заедно да съберем инфорамцията за програмата на музеите за да можем да планираме една незабравима вечер с нашите деца в нашия град.

The_Louvre_at_nightСнимка на Лувъра през нощта


Arhmusey



Бившата Буюк джамия, която през 1892 г. по препоръката на К.Иречек вече е била дом на музейна сбирка - днес Национален Археологически музей и една от най-красивите сгради в центъра на София

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.