Не само заседналият начин на живот и липсата на упражнения води до негативните последици . Оказва се, че продължителната работа с компютър и взирането в екрана води до глад и потребност да се хапне нещо сладичко.

women eatung sweet computer

И така работата с компютър  изостря желанието за сладки изкушения като шоколад и бисквити - това сочат резултатите от проучване на датски специалисти.

Психическият стрес при работата с компютър предизвиква промени в кръвната захар и на хормонално ниво, които заблуждават мозъка да мисли, че е изразходвал голяма част от калориите и те трябва да бъдат възстановени.

Гледането на телевизия има подобен ефект.

За целите на изследването студентки били разделени на две групи. Участничките от едната група трябвало да извършат зададена им задача, като за целта използват компютър, а тези от другата - да си почиват 45 минути. Специалистите установили, че студентките, които работили с компютър, са изгорили само три калории повече от тези, които си почивали. За сметка на това обаче те консумирали по-големи количества храна, когато им било разрешено да посетят бюфета, и приели допълнителни 230 калории.

Изследователите препоръчват на хората, които работят с компютри, да правят чести почивки и дори да се опитват да пишат прави, за да намалят риска от затлъстяване.