Обичате ли да правите снимки? А опитвали ли сте правите нощни снимки на светлини, на отражения, на преминаващите коли ... нощни светлини. Доста са трудни. Не е достатъчно само хубав фотоапарат, трябва статив и сигурна ръка, да не мърда докато правите снимката. Обичам да гледам Луната от малка, да я наблюдавам как се променя и как всяка вечер изгрява. На изпита по астрономия ми се падна въпроса за лунните фази, от тогава ги знам. Когато ти се наложи да обесняваш нещо ти си го изясняваш сам за себе си.

Та за снимките на Луната. Трудни са! Няколко вечери нaблюдавах Луната около пълнолуние. Едната сутрин, рано сутринта, имаше Луна. На другата сутрин вземала големия фотоапарат я нямаше, беше зад облаците. Тогава се сетих за думите на един приятел "Дори да не я виждаш тя е над нас" и ми стана спокойно и сигурно. Просто следващият ден, следващото пълнолуние и ще се получат тези снимки.

Малки лунни тайни


една красива китайска легенда

Питали ли сте някога, какво е всъщнот, добрата стара Луна, която ни гледа всяка нощ от небето?

Дали тя е спътник на нашата планета? А може да е нещо съвсем различно?
Луната може да е създадена от неизветни космически жители със специална и тайна цел. Дали целта им е добра или лоша? А може Луната да е космически кораб? Може да е и галактическа библиотека в която са събрани и подредени отговорите на много въпроси и тайни.

Защо Луната винаги е обърната към нас само с едната си страна?

Какво се крие в това, освен научното обяснение? А можеби Луната е живо същество. Има свой живот, свои мисли и чуства лунни.

Има една китайска легенда за  богинята на Луната, която живее на нея - Чанге. Легендата за Чанге е много популярна в Китай и по време на китайския лунен фестивал, на 15-ото число на осмия лунен месец, винаги се преразказва.

Чанге и мъжът й Хои били безсмъртни и живеели на небето. Император Яде, обаче, ги наказал и ги изпратил на земята като смъртни хора. Чанге била много натъжена и искала да се върне на небето. Тогава Хои отишъл при кралицата-майка и я помол да му даде хапчето на безсмъртието. Чанге трябвало да вземе само половинката от него. Само, че Чанге в силното си желание пак да бъде безсмъртна, изпила цялото хапче. Оттогава тя се рее безцелно из небето, а Хои останал сам на Земята.
А имате ли вие ваша история за загадъчната бяла Луна и за начина, по който тя се „бърка” в живота на хората... След като Луната управлява приливите и отливите на океана може да влияе и върху нас.