Богинята на Луната Чан-О и десетте слънца


Една древна китайска легенда разказва как веднъж над земята се издигнали десет слънца. Горещината на лъчите им причинила истинско бедствие за хората. Тогава Великият стрелец И свалил със стрелите си девет от слънцата и за награда получил хапчето на безсмъртието. Стрелецът решил да не изпива веднага хапчето, защото искал да го раздели със съпругата Чан О. Но един от учениците на И разбрал за наградата и решил да открадне хапчето от своя учител.
И така, докато Великият ловец И бил на лов, той влязъл с взлом в дома му и поискал от жена му хапчето. В бързината Чан О не могла да измисли къде да скрие вълшебния дар и решила да го сложила под езика си. А после, без да иска, го глътнала! Веднага излетяла към небесата и спряла на Луната, за да бъде по-близо до съпруга си. Там е и до днес, заедно с верния си приятел Големия китайски заек.
Всяка година, по време на ежегодния „Есенен фестивал на плодородието“ китайците и виетнамците почитат лунната богиня Чан О. Те правят открити олтари и поставят върху тях „лунни кексчета” – малки пастички с плътен пълнеж от червен боб или паста от лотосови семена и всички заедно се молят, богинята да им даде любов, рожба, здраве и добро бъдеще

Един от лунните кратери е назован на богинята; а китайската космическа програма за мисии до Луната, започната