Бременност и диабет


Бременността е радост, но и изпитание за всяка жена, а майчинството е наградата за това. Всяка жена иска да стане майка, но когато бременността е съпътствана със заболяване тогава се изисква допълнителна дисциплина, организираност ,грижи и подкрепа.Диабетът е заболяване, което се среща във всички възрасти. В света има над 1,5% милиона жени в млада репродуктивна възраст болни от диабет. Бременните имат повишен риск от усложнения, а за плода е характерна макрозомията. Бременните диабетички са склонни към инфекции, нефропатии и ретинопатии. Вродени малформации на плода се срещат до 8 пъти по-често. Поради тази причина е много важно бременните стриктно на спазват съответната диета и да следят редовно кръвната си захар.Какво е бременността  за една жена страдаща от диабет? Или историята на Алкън, която разказва за своята бременност и проблемите с които се е сблъскала и  справила по време на деветте месеца. Алкън споделя своя опит и стъпките, които тя е предприела, за да бъде бременността и колкото се може  безпроблемна.

Контролирайте кръвната захар

Ако планирате да забременеете, трябва да изоставите  лошите  навици (като пушене), намаляване на  теглото (ако сте с наднормено тегло), и да вземате  витамини за бременност. Можете да добавите още една точка в списъка, ако имате диабет:  контрол на  кръвната захар е първото нещо, което трябва да направите.

Ако нивото на кръвната захар е прекалено високо или прекалено ниско, може да имате трудности при забременяването. "В този случай, тялото ви може да признае, че не е гостоприемно  място за бременност", казва Алкън.

Изберете вашите акушер-гинеколог и ендокринолог


Бременните жени с диабет, може да имат до три пъти повече назначения отколкото  жените с по-малък риск от усложнения. Насочване към специалист по рискова бременост, който  да следи бременността и да проверите дали вашият ендокринолог има желание да работи с него/нея.

"Изберете лекари, които наистина знаят  всичко за диабета", казва Алкън.

Постоянното наблюдение, ултразвука и допълнителни проверки на кръвната захар са необходими.


1009d-1


Жените с диабет тип 2 са особено изложени на риск от синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ), който също може да затрудни  забременяването. Медикаменти, които стимулират овулацията може да помогнат.

Повечето лекари препоръчват  бременните жени с диабет тип 2 да  прекратят пероралното приемане на  медикаменти за диабет, казва Алкън.

Това е така, защото няма достатъчно доказателства, че  хапчета за диабет, като метформин са безопасни  по време на бременност. Въпреки, че пероралните лекарства са удобни, инсулина може да бъде по-добър избор за  контролирането на  кръвната захар преди и по време на бременност.

Трябва да се взема инсулин, ако имате диабет тип 1, така че говорете с лекаря си дали сегашната ви схема на инсулин ще отговаря на вашите нужди по време на бременност.

При сутришно гадене и повръщане


Ако сте на инсулин, трябва да хапнете нещо. Това се превръща в проблем, когато имате гадене и повръщане сутрин.

Алкън препоръчва да вземете един кракер или бисквита, веднага щом се събудите сутрин. "Хубаво е да държите пакетче с кракери  до леглото си", казва тя. " Няколко хапки преди да станете  от леглото могат да помогнат при сутришното повръщане."

Ако имате тежко сутришно повръщане, обсъдете други  варианти с Вашия лекар.

Предизвикателството  да контролирате  кръвната захар ще продължи  през цялата бременност.

Това означава, че трябва да станете най-добър приятел  с вашия уред за измерване на кръвна захар (глюкомер).

"Когато бях бременна със сина ми, аз се тествах около 15 пъти на ден, или най-малко веднъж на всеки час", казва Алкън. "Вие не искате да чакате, докато не почувствате скок или спад на кръвната захар. Искате  да знаете какво е положенеито  по всяко време."
Ако сте инсулинозависима, бъдете  готова да се справите с хипогликемията, състояние, което се случва, когато кръвната захар в организма е твърде ниска. Това се дължи, както на  твърде много инсулин така и на недостатъчно приемане на храна, която  да съответства на нивото на  инсулин в организма ви.


Ако на лице е хипогликемия, трябва да се справите с нея.Винаги носете  кутийка с 100 % натурален сок в чантата си, казва Алкън.


Намерете подкрепа
Майка ви, сестра ви, и най-добрите ви  приятели могат  да ви предлагат  съвети за бременността, но ако те  не са диабетици, не могат напълно да разбират вашето състояние.


Свържете се  с други майки, които имат  диабет, за да получите повече целенасочена подкрепа и информация.

"Не искате  да се чувствате  сама", казва Алкън. "Можете да намерите хора, точно като вас онлайн."