Когато си помислим за мляко, винаги ни идва на ум за приятна, бяла течност, с която приготвяме храна или я пием.Трудно е да повярваме, че вече може да се облечем в дрехи направени от мляко.Но това е реалност.Млечните платове  са създадени от 28-годишната немска  биоложка и моден дизайнер Анке Домаске от Хановер.Тя е  иноватор, чийто способности са намерили истинско приложение в областа на модата.

Домаске и нейният екип са намерили начин да  превърнат пресечено мляко в екологично чиста прежда по много лесен и чист начин. Те премахват  течността и  извличат  протеина, който се втвърдява и oт него правят нишки, които формират плат.Домаске  намира този процес очарователен:

"Млякото е недооценено само защото хората го приемат като хранително вещество,но от него може да се направи много повече  - млякото е прекрасна, естествена суровина. Специално качество на млякото е, че то има приятно копринено усещане. Тъканта е чудесна  и  е по-евтина от коприната".

"Това е най-удивителното нещо за мен: дрехите се усещат като коприна, но те ​​не оказват същото влияние върху околната среда като нейното производство, което зависи от пестициди и други неща. Този процес рециклира развалено мляко, което за съжаление съществува в изобилие", казва Дамаске.

Тя ще  продава своите модели за по-малко $ 290, което е впечатляващо, като се има предвид качеството и  направата на млечните тъкани.

Източник:

http://gizmodo.com/5824826/these-women-are-wearing-clothes-made-of-real-milk