Световен ден на музиката (International Music Day) е учреден на 1 октомври 1976 г. от Юнеско. Празникът се провежда за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция и днес се отбелязва в над 120 страни.

Музиката е универсален език за малки и големи, а децата са най-истинските меломаниМузиката и хората -  това е история започнала назад в хилядолетията на човешката история. В пещерите на Африка са се съхранили скални рисунки на отдавна изчезнали племена на които са изобразени хора с музикални инструменти. Ние никога няма да можем да чуем тази музика, но картините са достигнали до нас и знаем че още в началото на своята история хората са се радвали и тъгували и са изрчзавали своите чувства чрез музиката.
През 2000 г. китайски археолози откриват музикални инструменти, съдадени преди две хиляди години, в епохата на династията Хан.


Музиката притежава огромна сила. Много малко хора могат да останат равнодушни към хубавата музика. Много композитори са се опитвали да изразят чрез нея своята душа, мисли, чувства и емоции.

Последни проучвания във Великобритания и Финландия показват, че децата възприемат с по-голяма лекота музиката, отколкото човешката реч. Учените открили, че колкото повече малчуганите слушат музика, толкова по-често се усмихват. Много педиатри вярват, че музиката притъпява болката при децата и препоръчват да пуснем на детето любимата му песен, когато е неразположено.

В последните години все по-често чуваме за магичното въздействие на класическата музика върху емоционалното и интелектуално развитие на бебетата. Учените са доказали, че тя не само успокоява децата, но може да ги направи и по-умни. Музиката е здраве и щастие за тях.

Празникът се отбелязва всяка година в целия свят с големи концертни прорами с участието на най-добрите артисти. На този ден звучат произведения влезли в съкровишницата на световната култура.

Музиката ще бъде жива толкова време, колкото ще съществува и човечеството.

Каква е вашата любима музика? Помага ли в трудни моменти? Помага ли ви да разкриете своето емоционално състояние? и да го изразите? Можете ли да си представите вашия ден без музика?