Ив Сен Лоран


облече жената в смокинг и прозрачни блузи, измисли роклята трапец и стила сафари. Въведе на мода полото с висока яка и камуфлажа.

Според Ив Сен Лоран  - най-доброто облекло за една жена са обятията на мъжа, който я обича.

Ив Сен Лоран е роден на 1 Август 1936 г. в Оран, Алжир. Израснал е в семейство на аристократи, а на 17 години напуска родния си град и заминава за Париж, за да преследва мечтата си в света на голямата мода.
Тогава никой дори не предполагал, че 17-годишното стеснително момче ще успее да си пробие път до голямата модна сцена в Париж. Напълно самоук, с вроден талант и усет за дрехи, той изпробва първите си фантазии на стилист върху картонени кукли, с помощта на парчета чаршаф.
Благодарение на пълната си отдаденост и прецизността, с която създава дрехи, Ив Сен Лоран добива световна слава и застава рамо до рамо с модните корифеи на времето - Диор, Шанел, Баленсиага.Как се случва всичко това?
Кариерата на Ив Лоран стартира с появата на негови скици на страниците на френския "Vogue" с помощта на Мишел де Бруноф. Завладян от модата той се записал да учи в "Chambre Syndicale de la Haute Couture" и през 1954 г. печели конкурса на "International Wool Secretariat" с асиметрична коктейлна рокля. Успехът му бил забелязан от Диор, който наел Лоран като свой асистент в "House of Dior".
Две години по-късно Кристиан Диор умира и през 1957 г., Ив Сен Лоран става главен дизайнер на модната къща. Същата година представя първата си колекция "Ligne Trapéze", която има голям успех и дори му печели награда "Nieman Marcus".
През 1960 г. Ив Лоран е призован да изпълни военния си дълг във Френската армия, където след кратък престой получава нервен срив и е преместен в психиатрична клиника и лекуван с електрошокова терапия. След това се завръща в Париж, за да работи отново с Dior, но вече е заместен от друг дизайнер – Марк Бохен.
Без да има представа накъде и как ще продължи, 22-годишният Лоран се гмурва в депресията. През целия си живот чувствителният мъж така и не успява да се измъкне от почти постоянните й пристъпи, оттук идва и пристрастеността към наркотици и алкохол. В този много труден момент в живота си, снажният Ив се запознава с Пиер Берже - мъжът, който го изправя на крака и го следва до сетния му дъх.
Двамата слагат началото на модната къща YSL. На 29 януари 1962 г. Ив Сен Лоран представя първата си колекция и оттук насетне всяка следваща се превръща в истинска революция.
Лоран е тясно свързван с модата на "Swinging Sixties", като превъплъщава бунтарската епоха в моделите си. Той популяризира стила "Beatnik", сафари якетата, тесните панталони и високите тесни ботуши, насочва се към силуети от 20-те, 30-те и 40-те, като несъмнено най-известното му творение е костюмът с фрак за жени от 1966 г. - "Le Smoking". Дизайнерът, който за пръв път в историята на модата използва цветнокожи модели за ревютата си, прави история с емблематичните си произведения, сред които са и блейзерът от 1962 г., прозрачната блуза от 1966 г. и гащеризонът от 1968 г.

Първата му клиентка е Катрин Деньов, която дълго време е муза на дизайнера.
Лоран не крие и голямата си любов към театъра, откъдето черпи вдъхновение за своите колекции Висша мода и прави костюми за много постановки.

През 1983 г. Лоран става първият жив дизайнер, в чест на когото е посветена изложба в Metropolitan Museum of Art, Ню Йорк. Целият този публичен шум обаче го тласка редовно да посяга към наркотиците и алкохола, изпада в тежки депресивни състояния, които водят до редовни посещения в психиатрични клиники.

Лоран написва и няколко книги като "Yves Saint Laurent" (1984 г.), "Yves Saint Laurent: Forty Years of Creation" (1998 г.) и "Love, by Yves Saint Laurent" (2000 г.).

Модната къща, която Ив Лоран създава през 1961 г., се превръща в масивно финансово сдружение, регистрирано в Парижката борса. От 1999 г. компанията е притежание на "Gucci Group", като е определяна като техния "най-лъскав моден трофей".
Лоран остава главен дизайнер до 2002г. Завършва бляскавата си кариера на моден революционер с прощално ревю в "Centre Pompidou".

Лоран умира след дълго боледуване в дома си в Париж на 1 Юни 2008 г., а прахът му е разпръснат в двора на любимата му къща в Маракеш, Мароко.Цитати на Ив Сен Лоран

 •   "Най-доброто облекло за една жена са обятията на мъжа, който я обича. Но за тези, които са лишени от това щастие, съществувам аз..."

 •   „За да бъде красива една жена е достатъчно да има черно сако, черна пола и да върви под ръка с мъжа, когато обича“

 •  "Най-красивият грим за една жена е страстта."

 • "Любовта е най-добрата козметика! Но козметика се купува по-лесно..."

 •  "С времето научих, че най-важното в една рокля е жената, която я носи."

 • "Дрехите трябва да бъдат подчинени на личната индивидуалност, а не обратното."

 • "В този живот съжалявам само за едно - че не аз съм измислил дънките. Дънките са най-шикозното, най-практичното, най-удобното и най-непретенциозно облекло. Те са експресивни, семпли, скромни и секси - всичко, което се надявам, че притежават дрехите, които правя."

 • "Няма друго черно, освен ЧЕРНОТО!"

 • "Модата избледнява, стилът е вечен."

 • "Никога не бива да бъркаме елегантността със снобизма!"

 • "Бих бил щастлив в Рая само при условие, че ангелите са облечени с вкус."Пиер Берже, дългогодишният партньор на Ив Сен Лоран, споделя след смъртта на дизайнера:
"Шанел предостави свобода на жените, но Сен Лоран им даде сила. Обличайки ги в смокинги, той им даде увереност и възможност да отстояват себе си, подобно на мъжете. Днес виждам влиянието на Сен Лоран навсякъде."