Уинстън Чърчил

Уинстън Чърчил
Уинстън Чърчил като художник - Маракеш.Тази картина е подарък от Уинстън Чърчил на президента Хари С. Труман.

Уинстън Чърчил


(30.11.1874 - 24.01.1965)


Британски държавен и политически деятел, роден в доврянското семейство на херцзои Малборо, в родовто имение довреца Блейнхейм.
На 8-годишна вързаст постъпва в подготвителната школа на академия Сент Джордж. Но скоро преминава в учлището на Томпсън и Брайтън. Учи в армейския клас наHarrow School, увлича се от фехтовка и става шампион на училището.

През 1893 г. на третия път постъпва в едно от най-престижните военни учлища - кралската военна академия. Завършва с чин младши лейтенант и приема служба в кралския хусарски полк.
През 1896 г като военен кореспондент на Daily Graphic заминава за Куба. Тук се поражда и неговата голяма любов към хававанските пури. След това пътува още няколко пъти като военен кореспондент до различни горещи точки, дори попада в плен.

През 1900 г започва политическата кариера на Чърчил - става член на парламента на Ланкашир. След 4 години побеждава на изборитекато представител на партията на либералите. През 1908 г. оглавява съвета по вътрешна търговия и вътрешни работи, а няколко години по-късно и Британския флот по време на Първата световна война. Едновременно с това ъздава и военно-въздушните сили на Великобритания.
След войната провежда много реформи като секретар по военните работи. В началото на Втората световна война е назначен за лорд на адмиралтейството. А след оставката на Чемберлен за премиер министър.

Чърчил е поддръжник на Нато и поддържа хладни отношения със страните от източния блок. Негова е крилатата фраза "желязнатата завеса"

Чърчил влиза в историята на Велокобритания като най-яркия политик на 20-ти век, като е в плитиката при управлените на 6-ма монарси - започва при кралица Виктория и свършва при нейната внучка Елизабет II.

Чърчил е прекрасен дипломат, художник, градинар. Негови картини са включвани организирани периодично в изложби в Кралската Академия, а през 1958 г има самостоятелна изложба

През 1955 г. се оттегля от политиката.


Мисли на Уинстън Чърчил


„Победата не е окончателна, поражението не е смъртоносно – да вървиш напред, ето това е важно. Успехът не е окончателен, неудачите не са фатални, значение има само мъжеството да продължиш напред.“

"Ако истината има много страни, то лъжата има много гласове."

"От време на време хората се препъват в истината, но повечето от тях се изправят и продължават напред, сякаш нищо не се е случило. "

„Дипломатът е човек, който ще помисли два пъти, преди да не каже нищо.“

Първото задължение на университета е да учи на мъдрост, а не на професия; на характер, а не на техники.

The first duty of a university is to teach wisdom, not a trade; character, not technicalities.

Аз лично винаги съм готов да уча, макар че невинаги обичам да ме поучават.

Personally I'm always ready to learn, although I do not always like being taught.

Най-добрият довод срещу демокрацията е петминутен разговор със средния избирател.

The biggest argument against democracy is a five minute discussion with the average voter.

Нека нашето предварително безпокойство се превърне в предварително мислене и планиране.

Let our advance worrying become advance thinking and planning.

Не се задоволявай да бъдеш дим, когато можеш да бъдеш огън.

По-лесно е да управляваш нация, отколкото да възпитаваш 4 деца.

Според проучване направено през 2002 от BBS Уинстън Чърчил е определен за най-видната личност в британската история.Британският премиер е роден на 30 ноември 1874.Неизвестни неща за него са, че за литературните си творби получава Нобелова награда през 1953г. и че е бил добър худoжник.

Cър Уинстън Чърчил е нарисувал над 570 картини, но само няколко големи изложби са били направени през живота му. Първата му публична експозиция е била под друго име. Произведенията му сега са изложени в целия свят и са  продавани от големи аукционни къщи. През юли тази година картина на имението му  Чартуел в Кент е продадена от Сотбис в Лондон за световно рекордната цена досега давана за творба на Чърчил от £ 1,000,000.

Източник:

http://quazen.com/reference/biography/ten-lesser-known-facts-about-winston-churchill/

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.