Папа Франциск е роден в Аржентина като Хорхе Марио Берголио и има особено колоритен живот. Той е популярен религиозен лидер, известен със своето смирение и отдаденост на диалога. Благодарение на факта, че подхожда към папството по един по-семпъл и формален начин, все повече хора могат да се припознаят с папата и неговата позитивна гледна точка за света. В интервю за аржентинското списание Viva той разкри 10-те съвета, които се основават на неговия житейски опит и които ще ви направят по-щастлив човек.

10 "тайни за щастието" на папа Франциск


1. Живей и остави другите да живеят „Всеки трябва да се ръководи от този принцип“ - казва папата, като има предвид подобен израз, използван в Рим с поговорката: „Върви напред и нека другите да направят същото".

2. Дай от себе си на другите „Хората трябва да бъдат открити и щедри към другите - каза той - защото ако се затворите в себе си, рискувате да станете егоцентрични. А застоялата вода блатясва“.

3. Продължете спокойно в живота Папата, който е преподавал литература в гимназии, използвайки пример от аржентинския роман на Рикардо Гуиралдес (Ricardo Guiraldes), в който главният герой - каубоят Дон Сегундо Сомбра (Don Segundo Sombra), се връща назад, за да види как е живял живота си.

4. Здравословно чувство за отдих Удоволствията на изкуството, литературата и играта с децата са били изгубени, каза той.

5. Неделя трябва да бъде празник „Работниците трябва да почиват в неделя, защото неделята е за семейството"

6. Намерете нови начини за създаване на достойни работни места за младите хора. „Ние трябва да бъдем креативни с младите хора. Ако не им се предоставят възможности, те ще се хванат с наркотици и ще бъдат по-уязвими към самоубийство“

7. Уважавайте и се грижете за природата. „Замърсяването на околната среда е едно от най-големите предизвикателства, които срещаме, - каза папата. - Мисля, че въпросът, който не си задаваме, е: Извършва ли човечеството самоубийство с това безразборно и тиранично използване на природата“?

8. Не бъди отрицателен Необходимостта да се говори лошо за другите показва ниско самочувствие. Това означава: Чувствам се толкова зле, че вместо да повдигна себе си, аз трябва да принизя другите, - каза папата. - Изоставянето на негативните неща колкото се може по-скоро, е здравословно".

9. Не насилвай другите да вярват в това, което ти вярваш; уважавай вярванията на другите. „Ние можем да вдъхновим други хора чрез свидетелството си, така че да растем заедно в общуването. Но най-лошото от всичко е религиозният прозелитизъм, който парализира: „Аз говоря с вас, за да ви убедя. Не всички диалози започват с неговата и нейната идентичност“. Църквата расте чрез привличане, не чрез проповядване"

10. Работете за мира „Живеем във време на много войни  и поканата за мир трябва да бъде извикана високо. Мирът понякога създава впечатлението, че е тих, но никога не е тих, мирът е винаги проактивен и динамичен.