12-те правила на Бенджамин Франклин


Бил е млад, когато ги е съставил, като е  анализирал навиците и слабостите си.  А неговата  реализация в живота е едно доказателство, че действат. Ето  какви са те

Създавайте контакти 

Полезните връзки са много важни за вашето бъдещо развитие. И най-важното – те трябва да бъдат положителни. От огромно значение е отсрещната страна не само да ви бъде от полза, но и тя да знае, че също може да разчита на вас.

Зареждайте се с енергия

Животът ви трябва да ви зарежда с енергия и ентусиазъм да работите. Има толкова много изследвания и доказателства, че когато личният живот на човек е добър, той е и по-работоспособен. Според Франклин човек трябва да спортува 3 пъти в седмицата, обядът му да бъде здравословен, да не преяжда и да не се лишава от достатъчно сън. 

Слушайте биологичния си часовник 

Трябва да сте наясно кога сте най-активни и кога най-лениви и съответно да организирате графика си спрямо това.

Избирайте приоритети си

Важно да не прекалявате и с тях. Изберете си два, например, направете ги както трябва и едва след това преминете към нови задачи и цели.

Научете се да казвате „Не!”

Това е много важно! Човека не може да върши 100 неща наведнъж, затова не се нагърбвайте с чужди задачи и други задължения за сметка на собствените си приоритети. Ако те не са съвместими с тях, имате пълно право и дори трябва да откажете

Фокусирайте се

Много е важно да сте тук и сега и да не се разсейвате със странични неща. Затова най-добре работете по една задача на ден и подбирайте най-важните. Ако се опитате да свършите всичко наведнъж, няма да свършите нищо.

Оптимизирайте 

Винаги се стремете да намерите начин да свършите нещо по-бързо. А ако не правите нещо, както трябва, правете го по-дълго, докато намерите начин да подобрите работата си. 

Постигайте стабилни резултати 

Свършите ли нещо, автоматично стартира друг процес, произтичащ от постигнатия резултат. Затова и ви трябва стабилен резултат. За да не се връщате назад.

Поправяйте грешките веднага

Възникне ли проблем или грешка, не отлагайте във времето поправянето й. Отделете му внимание на момента и го обмислете добре.

Разделяй и владей

Познавате тази макисма! И в работата и в бизнеса те важат с особена сила. Разделете задачите на по-малки и започнете да ги отмятате една по една. Целите се осъществяват по-лесно, ако се правят крачка по крачка.

Отсявайте важното от маловажното 

Не спирайте да вършите една задача, ако е възникнала нова. Щом сте започнали нещо, обикновено то е от първостепенно значение. Разбира се, има и изключения, но в по-редки случаи.