Мартин Лутър Кинг


Денят  на Мартин Лутър Кинг (Martin Luther King Day  ) през 2017 г. е на 16 януари. В САЩ  този ден се отбелязва в третия понеделник на януариI have a dream... Имам една мечта... — начало на речта му по време на прочутия Поход до Вашингтон през 1963 г."...Имам една мечта


четирите ми деца един ден да живеят в свят, в който няма да бъдат съдени по цвета на кожата, а по силата на техния характер."

Аз съм така смел да вярвам, че навсякъде хората могат да се хранят по три пъти на ден за своето тяло, да получават образование и култура за своя дух и чест, да имат равноправие и свобода за своята душа.

 

През 1964 г. Мартин Лутър Кинг става най-младият носител на Нобелова награда за мир за усилията му да спре расизма, сегрегацията и дискриминацията в САЩ. Затова той плати с живота си.

* Верижната реакция, при която омразата поражда омраза, трябва да бъде пречупена, или ние ще рухнем в тъмната пропаст на взаимното унищожение.

*  Ако обичате враговете си, ще откриете, че дълбоко в корените на любовта се крие силата на освобождението.

* Ако се оставите на изкушението, да използвате насилие в борбата си, идващите поколения ще наследят дългата и безутешна нощ на огорчението.

* Ако човек не открие нещо, за което си струва да умре, той не заслужава да живее.

*  Бунтът е всъщност езикът на тези, които остават нечути.

* Истинският мир е не само отсъствието на напрежение, но и наличието на справедливост.

* Наистина законът не може да принуди някой да ме обича, но може да го спре да ме линчува, което аз намирам за много важно.

* Накрая ще запомним не думите на нашите врагове, а мълчанието на нашите приятели.

* Ненасилието е мощно и справедливо оръжие.Наистина, то е едно своеобразно оръжие в историята;то удря, без да причинява рани и то щади тези, които го притежават.

*  Неправдата, където и да е, е навсякъде заплаха за справедливостта.

* Никой не може да те възседне, ако сам не огънеш гръб.

* Омразата парализира живота; любовта го изцелява. Омразата обърква живота; любовта връща хармонията. Омразата помрачава живота; любовта го озарява.

* От горчив опит знаем, че потисникът никога не налага свобода доброволно; тя трябва да бъде извоювана от потиснатите.

* Отказвам да призная твърдението, че човечеството така трагично се е оплело в беззвездната тъмнина на расизма и войната, че светлото начало на деня на мира и братството никога не може да стане реалност.

* Трябва да се научим да живеем заедно като братя, или да загинем заедно като глупаци.

* Тъмнината не може да прогони тъмнина; само светлината може да го направи. Омразата не може да прогони омраза; само любовта може да го направи.

* Най-важният, най-настойчивият въпрос в нашия живот е: Какво всъщност правиш ТИ за другите?

* Трябва да приемем крайното разочарование... но никога не трябва да губим безкрайната надежда.

 

снимка http://www.zimbio.com