Мишел Обама е родена на 17 януари 1964 г. Израства в южната част на Чикаго, завършва университета Принстън и Юридическия факултет на Харвардския университет.
След завършване на образованието си тя се връща в Чикаго и започва работа в адвокатската кантора „Сидли Остин“; по-късно работи в екипа на кмета на Чикаго Ричард Дейли, а също и за медицинския център на Чикагския университет.
Мишел се запознава с Барак, докато двамата работят в „Сидли Остин“. Когато Барак Обама печели изборите за Сената, семейството решава да живее в Чикаго вместо във Вашингтон.
Освен Първа дама на САЩ, Обама е и майка на две дъщери - Малия и Наташа. Мишел е първата афроамериканка, станала Първа дама на САЩ.

Едно решение разделя хората, които постигат успех от онези, които само мечтаят


- Съпругата на президента на САЩ Барак Обама – Мишел Обама бе обявена за най-влиятелна жена на 2010 г. в класацията на Форбес
- 2 мандата като президент на САЩ на Барак Обама и Мишел бе постоянно до него, като човек, който подкрепя и вдъхновява, пример за много жени по света
- През 2016 г. потребители на социалните мрежи призоваха първата дама на САЩ Мишел Обама да се кандидатира за президент през 2020 г., пише US Magazine (People on social media want Michelle Obama to run in 2020)

Мишел Обама е жена от която може да се научи много, затова ви разказваме за Мемоарите й "Becoming", които бяха представени от нея през ноември 2018 и бяха продадени в над 700 000 екземпляра само за ден. Близо 10 млн. броя от тях са били купени до момента и ако това не е достатъчно, за да се покаже безапелационният им успех, главният изпълнителен директор на Bertelsmann Томас Рейб заяви: "Ние вярваме, че това може да станат най-успешните мемоари, писани някога". (Bertelsmann притежава Penguin Random House - издателството на книгата на Мишел.)

Успехът им обаче не е изненада за мнозина, разказва Inc.com. Бившата първа дама на САЩ е изключително интелигентна, образована, с позиция, постигнала е много професионални и семейни успехи. В тази връзка, тя коментира какво смята, че разграничава успешните хора на света от останалите, които само мечтаят.Ето какво пише:
Бях достатъчно голяма късметлийка в живота си да се срещна с всякакви необикновени и реализирани хора - световни лидери, изобретатели, музиканти, астронавти, спортисти, професори, предприемачи, художници и писатели, лекари пионери и изследователи. Някои (макар и недостатъчно) от тях са жени. Някои (макар и недостатъчно) са черни или цветнокожи. Някои от тях са били родени бедни или имат живот, който за много от нас изглежда е бил несправедливо натоварен с неприятности, и въпреки това те все още действат така, сякаш са имали всички предимства на света.

Това, което научих от тези срещи, е следното: Всички тези личности са имали около себе си хора, които са се съмнявали в тях. Някои продължават да имат ревяща, с размерите на публиката на стадион колекция от критици и скептици, които веднага ще извикат "Аз ти казах!" при всяка тяхна малка погрешна стъпка или грешка.
Шумът не изчезва. Но най-успешните личности, които познавам, са измислили как да живеят с него, как да се облягат на хората, които вярват в тях, и да напредват с целите си.

***


Когато четем истории за успешни хора лесно може да си помислим, че те притежават нещо нематериално - талант, идеи, вдъхновение, връзки и т.н. - които ние нямаме. Но рядко това е случаят. Макар че е лесно да погледнем назад към пътя към успеха и да предположим, че всяка визия е била ясна, всеки план е бил перфектен, всяка стъпка е била изпълнена безупречно, а огромният успех е бил предрешено заключение, това не е било така.

Всеки успешен човек е имал своите отрицатели, своите околни, които силно са се съмнявали в него, своите жестоки критици. Успехът никога не е подсигурен. Само като се обърнем назад, изглежда така.

Ако сте готови да работите много, да упорствате и да заложите на себе си, на това кой сте, е повече от достатъчно. Дори и да сте в края на наклонената линия, където е най-голяма липсата на предимство. Дори ако чувствате, че нямате нищо зад вас. Така вече няма да бъде необходимо да чакате: да бъдете приети, да бъдете насърчавани/повишавани, да бъдете избрани, по някакъв начин да бъдете "избраният".

Сега можете да изберете себе си. И така може да направите почти всичко, което поискате. И няма нужда да чакате някой друг да открие талантите ви.

Единственото нещо, което ви задържа, сте вие самите. И желанието ви да опитате.