Има имена, които са като легенди. Такова е името на Вивиан Лий, заради ролите, с които остава от чернобелите ленти. Образите на Скарлет О ‘Хара, на Клеопатра, на Ана Каренина, от „Трамвай желание“

На 5.11.2013 г. се навършват 100 години от рождението на легендарната английска актриса Вивиан Лий.

Вивиан Лий (Vivien Leigh), Лейди Оливие е английска актриса. Носителка е на две награди Оскар на филмовата академия на САЩ за ролите ѝ на

- Скарлет О'Хара в Отнесени от вихъра (1939 г.)

- Бланш Дюбоа в Трамвай "Желание" (1951 г.)

Родена е на 5 ноември 1913 г. в Западна Бенгалия, Индия, в семейството на Ернест Хартли, английски офицер от индийската кавалерия и Гертруд Робинсън Яки, чийто произход е под въпрос. Самата тя казва „Родителите ми бяха от френски и ирландски произход и дори в семейството ни има и испанска кръв. А аз толкова обичам Съединените щати и се чувствам като част от Америка.

"Отнесени от вихъра" привлича вниманието върху Лий, носи ѝ слава, но тя казва: "Аз не съм филмова звезда — аз съм актриса. Да бъдеш филмова звезда — само филмова звезда — е фалшив живот, изживян за фалшиви ценности и известност. Актрисите са известни дълго време и за тях има прекрасни роли". Сред десетте Оскара, присъдени на Отнесени от Вихъра, има и награда за най-добра актриса за Лий, която също печели и наградата на Ню Йоркските филмови критици.

vivian li

• Актьорът е само преводач на мислите на драматурга и колкото по-голям е драматургът, толкова по-голямо е удовлетворението да се играе в негова пиеса.

• Всяка вечер аз съм нервна. Никога не знаете как ще реагира публиката.

• Класическите пиеси изискват повече въображение и общо образование, за да могат да се изпълнят. Ето защо аз обичам да играя много повече Шекспир отколкото всички останали.

• Когато дойда в театъра, се чувствам в безопасност. Обичам публиката. Обичам хората и играя, защото обичам да доставям удоволствие на хората.

vivian li roli

Умира на 53 години през 1967 г. в Лондон.