Милош Форман

Милош Форман

Коса. Полет на кукувичето гнездо. Народът срещу Лари Флинт. Амадеус
Сред най-важните филми в живота ни



Милош Форман


18.02.1932 - 14.04.2018


Форман е роден в чешкия град Цаслав през 1932 г., Родителите му загиват в концлагер по време на Втората световна война (1939-1945 г.). След погрома на Пражката пролет през 1968 г. Милош Форман живее в САЩ, а през 70-години получава американско гражданство.

Ще остане в историята на киното с емблематични филми като "Полет на кукувичето гнездо", "Амадеус", "Човек на Луната", "Коса", донесли му поредица от "Оскар"-и, както и с легендарния мюзикъл "Коса", и много други.

Световната му известност и пълен успех идват когато Форман прави екранизацията на "Полет над кукувиче гнездо" на Кен Киси с изгряващата тогава звезда Джак Никълсън в глвната роля. За него печели петте топ награди на академията - "Оскар" за най-добър филм, главна мъжка роля, главна женска роля, режисьор и адаптация на сценарий.

За снимките на "Амадеус", Форман се връща в родината си Чехословакия през 1983 г. И избира малко известни театрални актьори за ролите на Волфганг Амадеус Моцарт (Томас Хълс) и неговия съперник Антонио Салиери (Ф. Мъри Ейбрахам). И този път Форман успява да създаде убедителна адаптация на постановката на Питър Шафър. Филмът взима общо осем Оскара: сред тях са за режисура, за актьор (Абрахам) и сценарий.

Носител е на две награди "Оскар" за режисура за "Полет над кукувиче гнездо" от 1976 г. и "Амадеус" от 1984 г., както и на много други филмови награди.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.