Трудностите ни правят по-силни

 

Познато нали. Казвали сте го или са ви го казвали, когато сте били в трудна ситуация.

Оказва се, че има и научно обяснение. И така поговорката

Това, което не ни убива, ни прави по-силни


Е действително работи, вярна е.

Изследване, което обхваща 15 000 човека, доказва, че жизнените препятствия могат да повдигнат нивото на настроението и да измени отношението към живота. Като резултат трудностите в живота предразполагат към радости в близка перспектива.

На 15 хиляди човека било предложено да се запознаят с 6 сценария за позитивни събития. Сред тях имало такива като разходка до водопад, имало и класически негативни събития – развода, смърт на партньора, на близък роднина. След като били запознати със сценариите били попитани как ще се справят с представените им събития. Всеки от нас е попадал в тежка ситуация и по някакъв начин е излизал от нея.

Оказало се, че хората, които не са способни дълго време да забравят черните моменти в своя живот, не могат и пълноценно да се наслаждават на хубавите моменти. А хората, които са решили да се справят с трудностите и са готови да живеят още са се научили да се радват и на най-малките обикновени неща

Според учените такъв процес на обучение от жизнения опит е необходим на човек, защото нещата се опознават като се сравняват.

Източник The Herald Sun