Седмица на донорството

Седмица на донорството

Седмица на донорството


Седмицата на донорството започва в Световния ден на донорството. от 11 до 19 октомври Агенцията по трансплантация и 20 пациентски и медицински организации организират събития в цялата страна, за да повишат информираността по въпросите на донорството и трансплантациите, както и да изкажат благодарност на близките на донорите.

Фактите: В България 943 души са в листата на чакащите за трансплантация на орган, двойките с репродуктивни проблеми са 145 000, от трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 души.

48 органа са трансплантирани, след като 16 души са изпаднали в мозъчна смърт от началото на 2014 г. до момента, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова пред БНР.

Нормативните промени трябва да облекчат работата на координаторите по донорство от една страна и да увеличат възможностите за живо донорство, по подобие на много други европейски държави. Длъжни сме да даваме повече информация, да знаят хората какво е донорство, какво е трансплантация, какво е мозъчна смърт, казва д-р Симеонова.

В най-тежкия момент, когато научават, че техният близък е починал, те се съгласяват да спасят някой друг. Това е най-благородното нещо, което може да направи някой, защото трябва да има огромно и много добро сърце човек. Също колегите, които работят в областта на трансплантологията, нашите координатори са анестезиолози, всъщност те са хората, които се борят за човешкия живот, когато постъпи тежко болен и когато вече няма шанс, когато е доказана мозъчната смърт. В този момент никак не им е лесно. Това е много тежко в този момент да поискаш от близките съгласие. 

През тази година само едно семейство не се е съгласило да дари органите на близък човек, макар че променят решението си по-късно, когато вече трансплантацията не може да се осъществи, признава д-р Симеонова.

Според нея тенденцията показва, че българинът е дарител по своята същност, а лекарите са самоотвержени. Тя смята, че институциите не са на мястото си и не работят, за да създадат условия за информираност на гражданите.


donor
11 октомври е световен ден на донорството и трансплантацията


В този ден се отдава чест на донорите и техните семейства, които спасяват човешки животи в най-тежкия си час, както и на всички лекари, чиито труд и саможертва са тъй малко ценени в България.
Днес би трябвало да си спомним, че донорството и трансплантацията в крайна сметка служат на нас, и никой няма гаранция, че утре няма сам да е в ада, наречен Регистър на чакащите за трансплантация, където стотици български граждани загиват всяка година в неописуемо страдание. Защото няма донор...
Информирай се - какво е донорска ситуация; как се доказва мозъчна смърт; как се случва една трансплантация. Тогава вземи решение - и независимо дали подкрепяш донорството или не, сподели това решение с близките си. Те трябва да го знаят, ако донорската ситуация се случи.
Повече информация на http://www.bgdonor.com/

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.