Наградата "Сахаров" се присъжда за принос в защитата на правата на човека и на основните свободи


Надя Мурад и Ламия Башар са носители на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, присъждана от Европейския парламент. Решението беше обявено от председателя на Парламента Мартин Шулц след заседание с ръководителите на политическите групи на 27 октомври 2016 г. Награждаването ще се състои на 14 декември в Страсбург.

Двете млади жени успяват да избягат от сексуално робство при ИДИЛ и да разкажат на света за преследването на своята малцинствена общност – езидите, от страна на терористите.

Председателят на ЕП Мартин Шулц посочи в реч в пленарна зала, че с присъждането на наградата на Надя Мурад и Ламия Башар „ние показваме, че тяхната борба не е била напразна и че ние сме готови да ги подкрепим срещу трудностите и бруталното насилие от страна на така наречената „Ислямска държава“, на които все още са подложени толкова много хора“. „Те съумяха да избягат в Европа и да намерят спокоен пристан тук“, добави той.

Надя Мурад и Ламия Башар


оцелели след сексуално робство при „Ислямска държава“, се превърнаха в говорители на жените, станали жертви на систематичното използване на сексуално насилие от терористите. Те се застъпиха публично и за езидската общност в Ирак – религиозно малцинство, подложено на геноцид от ИДИЛ.

И двете са от село Кочо, в близост до гр. Синжар в северната част на Ирак. На 3 август 2014 г. ИДИЛ избива всички мъже в селото и отвлича млади жени, в това число Ламия Башар, Надя Мурад и техните сестри. Те са купувани, препродавани нееднократно и експлоатирани като сексуални робини.

През ноември 2014 г. Мурад успява да избяга с помощта на съседско семейство, което я извежда тайно извън територията, контролирана от ИДИЛ. Това ѝ дава възможност да се насочи към лагер за бежанци в Северен Ирак, а по-късно и към Германия. Година по-късно, през декември 2015 г., на първото заседание на Съвета за сигурност на ООН по въпросите на трафика на хора Мурад изнася вълнуваща реч, в която описва своите преживявания.

През септември 2016 г. тя става първия посланик на добра воля на Службата на ООН по наркотиците и престъпността за достойнството на жертвите на трафика на хора, като взема участие в световни и местни инициативи за повишаване на осведомеността относно тежкото положение на безбройните жертви на трафика на хора. През октомври 2016 г. Съветът на Европа я удостоява с наградата „Вацлав Хавел“ за принос в областта на правата на човека.

Ламия Башар няколкократно прави опити за бягство и през април 2016 г. най-сетне успява да се спаси благодарение на помощта на своето семейство, което заплаща възнаграждение на местни контрабандисти на хора. Докато бяга в посока към територията, контролирана от иракското правителство, следвана от бойци на ИДИЛ, край нея избухва противопехотна мина. Две нейни спътнички са убити, а тя самата е ранена и почти загубва зрението си. В крайна сметка успява да се спаси и впоследствие е изпратена на лечение в Германия, където се свързва със своите оцелели братя и сестри.

От възстановяването си насам Ламия Башар извършва активна дейност за повишаване на осведомеността относно тежкото положение на езидската общност и оказва подкрепа на жени и деца, станали жертви на робството и жестокостите от страна на ИДИЛ.

Над 3500 жени и деца все още са в плен и искам да им кажа, че ще продължим борбата, докато всички не бъдат освободени. Искаме гласът им да бъде чут от целия свят и никога повече те да не бъдат наричани „сабая“ – роби, както ги нарича ДАЕШ. Нужни са бързи действия срещу терористите, трябва да им бъде потърсена отговорност. Искаме да си върнем контрола над териториите, които ДАЕШ все още държи и да започнем живота си нормално.

saharov-2016

Другите финалисти за наградата за 2016 г. бяха турският журналист Джан Дюндар и татарският активист от Крим Мустафа Джемилев.

Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г. на името на съветския учен и дисидент Андрей Сахаров, за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Нейното финансово измерение е в размер на 50 000 евро. Миналата година наградата бе присъдена на блогъра от Саудитска АрабияРаиф Бадауи, преследван заради либералните си възгледи. През годините нейни носители са били исторически личности като Нелсън Мандела, Аун Сан Су Чи, Кофи Анан и др.

Номинации могат да бъдат правени от отделна политическа група или от поне 40 депутати от различни групи в ЕП. Комисиите по външни работи иразвитие в ЕП определят трима финалисти на база на номинациите, а след това лидерите на политическите групи в ЕП избират лауреата за годината.

photo: europarl.europa.eu