Какво се случи в Кьолн


Серия от престъпления от сексуално естество са били извършени срещу жени в германския град Кьолн в нощта на Нова година, предават световните медии.

Германската полицията определи това като "напълно ново измерение на престъпността".

Канцлерът Ангела Меркел поиска да бъдат положени всички усилия за издирването и наказването на виновните за сексуалните посегателства над жени в нощта на Нова Година, независимо от произхода им.

Около 300 жени излязоха на демонстрация снощи (5.01.2016 г.) на мястото на нападенията.

Най-малко 80 жени са се оплакали от нападения около централната жп гара в Кьолн, близо до Кьолнската катедрала по време на празника. Най-малко една жена е била изнасилена, а много от нападнатите с мъка успели да се измъкнат.

Жените са били нападнати от пияни и агресивни банди хулигани. Според очевидци и полицаи нападателите приличали на араби или северноафриканци.

Веднага след нападенията Меркел изразила възмущението си в разговор с кмета на Кьолн Хенриете Рекер.

Рекер призова жителите на града да не правят прибързано изводи за природата на тези нападения. „Ще бъде съвършено невярно да се свързва групата мъже от северноафрикански произход с неотдавна пристигналите бежанци“, заяви тя на среща с представители на полицията.

Подобни нападения е имало и в Хамбург и Щутгарт, но в по-малки размери.

Свидетел на нападение в Кьолн разказва, че съпругата и 15-годишната му дъщеря се оказали сред огромна тълпа на площада пред гарата, а той бил безсилен да се намеси. По думите му жените били опипвани и щипани. В повечето оплаквания, подадени в полицията, пострадалите са съобщили, че са били ограбени.

koln ref

 

Хаштагът #einearmlänge - което се превежда като "една ръка разстояние" - стана един от най популярните в Германия.

  • Допълнение, вечерта на 6 януари медиите съобщават, че подадените молби от нападнати жени в новогодишната нощ, вече са над 600.

  • Кметицата на Кьолн Хенриете Рекер си навлече гнева на жителите на града заради съветите й към жените да променят поведението си, за да избегнат сексуално насилие, съобщава немската преса. Рекер проведе днес кризисно съвещание с шефа на местната полиция и с представител на федералната полиция. При обсъждането на мерките, които занапред да предотвратят нападения като новогодишните, кметицата предложила жените да стоят на разстояние протегната ръка пред непознати мъже, да не се отделят от своите компании, да викат за помощ при рискова ситуация и веднага да се оглеждат за свидетели.Рекер настояла също за разяснителна работа сред бежанците по повод карнавалите: За да няма объркване, трябва да им се обясни разликата между празничното настроение и поведение и разпуснатостта.

    Всички тези съвети бяха приети от жителите на Кьолн като опит да се прехвърли вината за инцидентите през новогодишната нощ от извършителите върху пострадалите жени.

    От полицейския профсъюз междувременно бе изразена загриженост, че нападенията може да продължат, ако не бъде произнесена поне една обвинителна присъда по инцидентите.


Има още нещо, мълчанието на медиите в началото. Започва да се говори дни след като са започнали протестите, реално на 5.01. А се случва в центъра на Европа. В четвъртия по големина град на Германия.

 

Опитвам текста да бъде обективен и без емоции. Но си е страшно! Наблюденията ми са за Стокхолм където емигрантите са най-много към броя на населението. Снощи (5.01.2016) говорихме с позната в Австрия, която сподели, че това, че е носила в ръка статива за снимки й дало смелост в района на гарата.

За тези, които знаят немски: http://www.focus.de/regional/videos/massive-ausschreitungen-video-zeigt-das-chaos-in-der-koelner-silvesternacht_id_5189367.html