Годината на Дървения Кон


За нас европейците Нова Година е вечерта на 31 декември и посрещаме новата година. Преди много години ми беше интересно и любопитно затова, че новата година може да настъпва на различни дати. Така е и за китайците за която те настъпва

В нощта на 30 срещу 31 януари, когато Змеят ще отстъпи на Коня. Новата година настъпва с Новолунието, съвпада с началото на лунния месец. Часът е 23:39:39.

Как да се подготвим за Китайската Нова Година

kon 2014

Конят е същество демократично и няма да ви се разсърди, ако го посрещнете във всекидневно облекло. Но в Китай има традиция да се посреща Новата година с ново облекло, като това може да е и само ново бельо или нови чехли, но трябва да има нещо ново.

Нови обувки, е добра идея, защото годината на Коня се очаква да бъде динамична, много време може да се прекара на крак и затова е по-добре да сме подготвени.,

В дома се прави генерално почистване. Подреждат се всички шкафове, изхвърлят ненужните неща, избавят се от всичко, което може да им припомни за неуспехите, които са се случили през изминалата година. Да се подредят нещата, не е само хигиена, е като магически ритуал, който спомага за обновяване на жизнените сили и положителна енергия в дома.

Как да украсим дома за Китайската нова година

Цветовете на годината на Коня са зелен и син. Хубаво е да има дървена фигурка на кон в зелено. Украсата на дома е основно в червено – фенери, ленти, топки… на масата може да има портокали и мандарини – тези плодове символизират слънце, богатство, хармонични съчетание на духовни и материални ценности. Може да се направи композиция от плодове, купичка с ориз, монети и клонки растителност.

Трапезата се подготвя предварително, по традиция тази вечер на масата не се ползва нож. За посрещането на годината на Коня на масата се слага това, което ражда земята – растителна храна – плодове, зеленчуци, гъби, зърнени култури, така ще си осигурите благополучие година напред. Месото е по-добре да се замени с риба и морски дарове.

Не забравяйте и за традиционните бисквити късметчета.

Новогодишни развлечения

Програмата се съставя предварително, трябва да е интересна, да включва игри, движение, разходка, пускане на фенери за късмет.

Когато пускате фенер към небето си намислете желание и се обърнете към Вселената с него. Тя ще ви чуе и намисленото ще се сбъдне. Освен това е много романтично и красиво.

Още нещо има – посрещането на  Китайската Нова година продължава 15 дни

feneri k

Независимо, че има една европейска поговорка за 2014 г. че още в древна Троя са казали, че не бива да очакваш нищо добро в годината на Дървения кон – 2014 е една красива година, изпълнена с много положителни емоции.