Феерия от танци, ритъм, цветове, неугасваща енергия за живот


В Бразилия е един от най-красивите карнавали на планетата. Карнавалът - този ярък, красив и емоционален празник се  провежда в много страни, но традиционно най-зрелищното шоу се повежда в Рио де Жанейро и Сан Пауло.

За бразилците това е любимият празник – чакат го и се подготвят за него цяла година.

На 1 март 2019 г. в Бразилия се откри най-пищното тържество в света - карнавалът в Рио де Жанейро, в чиито шествия ще се включат 7 милиона души, от които 1,5 милиона - туристи. За сравнение в новогодишната нощ, съпроводена с грандиозно пиротехническо шоу, на крайбрежната Копа Кабана са  участвали 2,8 милиона души, около половината от тях туристи.

Централното събитие на карнавала по традиция ще бъде конкурсът на школите по самба, който се провежда на самбодрома "Маркиз де Сепукаи" - 700-метров участък с трибуни. Участващите в съревнованието колективи се делят на лиги, най-висшата от които е Специалната лига. Нейните представители от 12-те школи по самба всяка година се борят за призовото място на парада. Изпълненията се оценяват от жури, съставено от известни обществени дейци, музиканти, артисти, художници, архитекти и журналисти.

Школите от Специалната лига ще дефилират в неделя и понеделник, а от "А" лигата - в петък и събота. Резултатите от гласуването ще станат известни в деня на закриването на карнавала.

Парадът на победителите на първите шест класирани школи ще бъде проведен на 9 март.

В карнавала участват всички добри школи по самба, демонстрират своята техника на съблазнителния танц в луд ритъм и в невероятни костюми.

br1

 

 

br2

 

 

br3

 

br4

 

br5br6br7br8br9

 

снимки Ройтерс